Inget EM för Casall, nya stjärnor på gång

På bara några tidiga torsdagstimmar händer hur mycket som helst i Scandinavium.

Juniorerna red sin final i Morgondagens vinnare och vi fick se hur Stella Röhlcke kunde paradera hem den med sin Veron eftersom hennes enda konkurrent i omhoppningen, Hugo Wihlmark på Carthago rivit. Vi kunde också glädja oss åt att Julia Dahnelius från Dagstorp tog tredjeplatsen med Highness, efter att ha fått ett förargligt tidsfel i grundomgången.

– Trist och jag retar mig lite. Jag ville ju vinna det här men jag var tvungen att lägga in två extra galoppsprång och de kostade tid, förklarade hon.

Hugo Wihlmark från Motala, men numera hos familjen Tovek i Varberg, var en ny bekantskap och efter ett litet snack med honom förstod jag att här kan vi ha framtidens landslagsman. Han satsar hundraprocentigt, har till och med hoppat av gymnasiet, och har målen klara för sig.

Sedan vann norske Johan-Sebastian Gulliksen även andra kvalen i den (från i år) internationella ungdomshoppningen med Charleville. Så valla på grus kan tydligen norrmännen.

Förmiddagens stora nyhet, ungdomarna får ursäkta, var ändå att Rolf-Gölran Bengtsson klargjorde det vi alla egentligen befarat: nu 16-årige Casall Ask har gjort sitt sista mästerskap. Det blir alltså inget EM i augusti, och definitivt inte något OS i Rio nästa år.

– Det har aldrig tävlat en 17-årig häst i OS-hoppningen. Det blir för tufft, påpekade RGB.

Under alla år RGB ridit Casall har hingsten ägts av Holsteinerförbundet, men leasats för tävling av först Alfonso Romo (La Silla) och sedan danska Stutteri Ask. Holsteinerförbundet har givetvis varit ytterst nöjt med RGB:s matchning av hingsten och utmärkelsen världens bästa ekipage 2014 och fjärdeplatsen i VM var riktiga höjdare. Efterfrågan på hingstens avelstjänster har växt och hans avkommors framgångar har ytterligare ökat efterfrågan. 300 ston är han begränsad till, och den kvoten är fylld, trots att bara holsteinerston är välkomna.

Casall älskar Global Champions Tour, GCT och har radat upp felfria rundor, inklusive slutsegern i Doha. Först kval, sedan vilodag och därefter final är ett koncept hingsten älskar, så GCT blir Casalls arbetsuppgift även i år. Inga nationshoppningar heller men kanske får vi se RGB där i alla fall. Han har ju Clarimo Ask och Unita Ask, men han har också en ny tioåring, ett rödhårigt yrväder vid namn Oakgroves Heartfield. RGB tror mycket på henne, det gäller bara att komma till vapenvila med henne, med eftergifter från båda sidor.

– Det tog tid att rida in sig på Ninja också, smålog RGB.

– Der ska nog gå bra.

Jag frågade förbundskapten Sylve Söderstrand om hans åsikt om Alexander Zettermans försäljning av VM-hästen Cafino. Söderstrand tyckte Alex gjorde rätt och avslöjade att det vilken dag som helst kan komma in en ny häst i Alex stall. Tillsammans med sin sponsor har Alex hittat en häst som redan är etablerad på de stora banorna och som är ännu bättre än Cafino. En häst som till och med kan vara aktuell för EM i år.

Full fart i Göteborg, alltså. Det var någon som sa att solen lyser där ute.

 

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.