Svenskglädje och poängstrid på gång

Efter varje tävlingsdag, eller rättare sagt natt svensk tid, får jag mejl från arrangörerna av Winter Equestrian Festival i Wellington, med rapporter både från hoppningen och dressyren. Det är väldigt informerande, speciellt på hoppsidan där resultatlistorna innehåller uppgifter på hästarnas ursprungsland och härstamning. Därför har jag kunnat följa de svenskfödda hopparna – och den här vintern har det varit extra roligt. Svenskfödda hästar har haft enorma framgångar.

En riktig peak kom på natten till söndagen, när Meredith Michaels-Beerbaum vann den femstjärniga Grand Prixen på Fibonacci, eller Fendi som vi känner honom som. Som om inte det var bra nog, så var Carisma med Danielle Goldstein tvåa. Dubbelt svensk i topp, alltså, i en av de mera betydelsefulla hoppningarna på hela vintertouren.

Fibonacci (e For Feeling-Corland) togs ju fram av Lisen Bratt-Fredricson, och reds (medan Lisen var gravid) av Stephanie Holmén innan han såldes förra våren till Meredith. Amerikanskan har hela tiden hållit ”Nacci” högt men inte riktigt fått till det i bland annat världscupen. Men nu ändrade hon en aning på Naccis utrustning, återgick till Micklem-träns, och vips hoppade den vackra skimmeln skyhögt över varenda hinder. 372 000 dollar fanns i prispengar i denna Grand Prix (runt 2,5 miljoner kronor) och vi kan ju gissa att en stor del av denna summa gick till segraren.

Meredith var i höstas lite förvånad när hon upptäckte hur populär Nacci var i Sverige och hur många som följer hans karriär. Nu förstår hon nog bättre, och själv säger hon att hon är oerhört förtjust i hästen.

Också tvåan i Grand Prixen fick en rejäl dusör och det gläder inte minst skånska Gunilla Persson-Bergh. Det är hon som fött upp denna Cardento-dotter. Gunilla tävlade själv mamman Maratonia (e Maraton) och har sedan kunnat njuta av att Maratonia fött det ena fölet efter det andra av toppkvalitet.

Det känns som att fler och fler av världens bästa tävlar i Wellington, men det finns toppryttare i mängder kvar i Europa. Många av dem, sju av de tio på världsrankningen(!), får vi se i Scandinavium vid Gothenburg Horse Show i veckan. Redan på torsdag drar  tävlingarna igång och jag lovar täta bloggrapporter därifrån varje dag. Redan från onsdag faktiskt.

Många av ryttarna i Scandinavium är ute efter världscuppoäng. Det är nämligen sista chansen att samla poäng, sedan är det klart vilka som får åka till finalen i Las Vegas. Svenske Douglas Lindelöw är helt sannolikt en av dem eftersom han redan har tillräckligt med poäng för att kunna anse sig klar. Men jag är övertygad om att han vill visa sitt och Casellos bästa inför hemmapubliken.

Våren är tidig, idag konstaterade meteorologerna att våren officiellt har kommit till de södra delarna av landet. Frost- och snöfritt har inneburit att hästarna kunnat tränas under vintern, och det märks på startlistorna vid tävlingarna här nere i Skåne. Helsingborg, Lillhagen och nu i helgen Åstorp har haft överfulla startlistor med massor av ekipage i kö. Vissa besvär med ridsportens dataprogram TDB har ställt till det och det har skapat förvirring när ryttarna inte vetat om de kommit med vid en tävling och/eller med vilka hästar i vilka klasser. Men förbundet och Equipe jobbar med problemet och snart, enligt uppgift,  ska det bli möjligt att enkelt kunna gå in och stryka eller lägga till hästar via systemet.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.