Peder satsar och Alex säljer

Skåningarna dominerade stort i Borås i helgen. Peder Fredricsons seger i Grand Prixen med nioårige All In var totalt överlägsen.  Imponerande, särskilt som det handlade om debut på 1,55-höjder för hästen, och banan var sannerligen inte enkel. Hindermaterialet gick helt i svart och vitt för att matcha sponsorns logofärger oich bansträckningen ställde stora krav på både hästar och ryttare.

Peder har ett fantastiskt hästmaterial nu. Han har i vinter tagit fram inte helt lätta Flip’s Little Sparrow till GP-nivå, nu visade All In sin kapacitet, han har Zaloubet och, inte minst Sibon, VM-hästen. Charmige Sibon har fått vila och leka i hagen hela vintern och ska inte ut och tävla förrän det är dags för utomhussäsong. Den startar visserligen tidigt, i italienska Arezzo i slutet av mars, men Sibon har fått lång, lång tid efter VM och nationshoppningsfinal i Barcelona att återhämta sig.

Från skånskt håll kan vi också glädja oss åt systrarna Holmén som båda är klara för Scandinaviumtävlingarna. Nicole i Young Rider-cupen och Stephanie i U25. Nicole får sällskap av bland andra Rebecca Hallberg-Fischer som höll undan i ledningen på kvallistan.

En annan ung duktig skåning dök upp i Borås, 24-åriga Petronella Andersson. ”Nella” är från Ljunghusen och har tillbringat de senaste åren nere på kontinenten, i Stephex Stables. Visserligen red Nella bra redan när hon åkte, men åren med ständigt  tävlande mot de bästa har utvecklat henne enormt. Syftet med Boråstävlandet var givetvis både SM och GP, men mest var Nella nog ute efter att få rida i Scandinavium.

Hon fick klartecken redan på söndagskvällen av förbundskapten Sylve Söderstrand, så nu får publiken något nytt och spännande att titta på.

Apropå Scandinavium så lär det vara mer eller mindre slutsålt lördag och söndag, och även minst en föreställning på fredagen. Helt fantastiskt för en tävling som startade 1977.

Tidigt söndag morgon meddelade Alexander Zetterman att han sålt sin VM-häst Cafino till en ung amerikanska. Jag måste erkänna att jag blev lite ledsen när jag fick beskedet. Alex har pratat om hur han efter raketresan i fjor, med GP-seger i Falsterbo och sedan semifinal i VM, skulle ägna vintern åt att bygga upp Cafino, sikta på EM 2015 och sedan på OS i Rio. Alex och Cafino var en stor tillgång för det svenska landslaget, ett givet ekipage i truppen. Alex har dessutom hela tiden pratat om sitt speciella förhållande till den brune valacken och hur unik han är.

Men, money talks, och de summor (20 miljoner kronor är ingen utopi) som ibland erbjuds för de bästa hästarna är så stora att det helt enkelt inte går att tacka nej. Det är ju ”bara” en häst det handlar om  trots allt, och i morgon kan den vricka en kota, förstöra sin karriär och förlora hela sitt värde. Cafino är dessutom valack och har alltså inget avelsvärde.

Själv har jag ägnat stor del av helgeni Vellinge och kunnat glädja mig med Maria Gretzer. hennes satsning ”Chans till chansen” vid Vellinge Hästsportklubb blev väldigt lyckat redan första säsongen sedan My Persson nyligen fått besked att hon kommit in på elitgymnasiet. Hon missade i fjor men med hjälp av Maria har My fått ovärderlig träöningshjälp, och hon har fått kontakt med fälttävlansryttaren Malin Petersen i Tyskland och tillbringat några månader där. Hon ska nu tillbaka i vår för ytterligare utveckling innan det är skolstart till hösten.

Mareia fortsätter sin Vellingesatsning och kommer snart att välja ut ytterligare elever till sitt Chans till chansen.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.