Svenskar hoppar högt i USA

Det går bra för de svenska (hopp)hästar som exporterats till USA. Karl-Henrik Heimdahl-uppfödda Märta Louise har radat upp placeringar liksom Niklas Arvidsson-sålda Cyklon och flera andra.

I lördags avgjordes en världscuphoppning, alltså en 1,60-hoppning på femstjärnig nivå, i Wellington. I stentuff konkurrens var Irma Karlssons young rider-EM-vinnare Cornet nia (felfri i grundomgången, ett ned i omhoppningen) med den nya, unga ägaren Paris Sellon. Och i samma hoppning var Lisen Bratt-Fredricsons Fendi, numera under namnet Fibonacci, tolva efter ett nedslag i grundomgången med Meredith Michaels Beerbaum.

Det är nästan precis ett år sedan jag besökte Winter Equestrian Festival i Wellington i Florida och jag önskar verkligen jag hade varit där i år också. Ännu fler av världens stora stjärnor är där nu och jag får ständiga rapporter om hur fina tävlingarna är. I helgen arrangerade man också, för allra första gången, fälttävlan. Den var visserligen endast öppen för amerikanska ryttare (som förberedelse inför stortävlingen i Kentucky senare), men av bilder därifrån att döma var terrängbanan väldigt vacker och välbyggd.

Men eftersom jag stannar hemma i år är det bara att hålla tillgodo med det som bjuds här. Lillhagens RK hade tävlingar i helgen. Precis som i Åstorp för ett par veckor sedan var det stora startfält. Folk kom väldigt långväga ifrån och förklaringen var att det helt enkelt inte finns några tävlingar uppåt landet. Det är inte länge till de större evenemangen och många hästar behöver några rundor i kroppen innan det är dags för större uppgifter. Kommande helg slår Helsingborgs Fältrittklubb upp dörrarna för hopptävlingar och redan nästa vecka väntar det riktiga allvaret: inne-SM och Grand Prix i Borås.

Och sedan är det bara knappt två veckor innan det är dags för Gothenburg Horse Show med Europafinalen i världscupen. Förhoppningsvis får viu se Peder Fredricson rida de största klasserna på Flip’s Little Sparrow. Denna något svårridna dotter till VM-hästarna Cardento och Butterfly Flip debuterade i 1,60-hoppning i Amsterdam i helgen, med noll plus fyra fel och placering som resultat!

Här nere i det allra sydvästligaste hörnet av vårt land har vi länge glatt oss åt att ha sluppit snön. Vi har kunnat rida på våra uteridbanor och på Lillhagen i lördags var det många som valde att hoppa fram sina hästar på utebanan. Det är fortfarande ingen snö på marken men nu ska det frysa på, så vi får väl se hur det blir.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.