Hästfolket satt av i Lund

Jag tittade i tävlingskalendern och insåg att det knappt var några tävlingar den här helgen.

Nu vet jag varför: massor av arrangörer, domare och banbyggare samlades i Lund för årets tävlingskonvent, arrangerat av livliga Skånes Ridsportförbund. Så jag åkte dit och lyssnade. Det var många bekanta ansikten vid kaffemuggarna vid samlingen innan konventet och stämningen var väldigt god och förväntansfull från början.

Bengt Sånesson, domare från Sydslättens Ryttarförening i Anderslöv, och ordförande i distriktets tävlingskommitté, var föredragande och redogjorde först för regeländringar som gjorts inför tävlingsåret 2015. Mest småändringar men den förhöjda åldern för ponnyryttare väckte så klart en diskussion.

Att man numera får tävla ponny till och med det år man fyller 20 har jag varit väldigt tveksam till. Jag tycker att ungdomarna ska gå över till stor häst så tidigt som möjligt och skaffa sig en ordentlig grundutbildning. Jag kan dock köpa motiveringen att höjd ponnyryttarålder har tillkommit för att ungdomar i 16-18-årsåldern nu kan fortsätta i sporten ett par år till. I den åldern händer mycket i livet, med gymnasieutbildning och snart inträde i vuxenlivet, och då kanske det finns annat att tänka på än att sälja ponnyn och köpa stor häst.

Systemet ska nu testas i två år och sedan utvärderas.Det ska bli mycket intressant att följa hur det blir. Risken är ju att de äldre ungdomarna inte tas särskilt väl emot av omgivningen på tävlingsplatserna och att klasserna blir alltför små.

Överallt i stallarna förbereds det nu för säsongen 2015. Det tränas och planeras. En som planerar extra noggrant är Piia Pantsu som ju blivit förbundskapten för de danska fälttävlansryttarna. Danskarna har sackat efter lite i utvecklingen och det ska bli roligt att följa Piias arbete och se om hon kan få ordning och inspiration i leden.

Jens Fredricson var en av föredragarna när Hopphästklubben hade träff kring ämnet hur man ska föda upp framtidens elithoppare i måndags. Jens är alltid lika rolig och intressant att lyssna på. Nu ska han också ansvara för de svenska ponnyhopparna, inför EM i Malmö till sommaren, och det ser jag som en enorm tillgång. Det är bara att gratulera ponnyfolket.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.