Rena lekstugan för Douglas

Först försvann Rolf-Göran Bengtsson, som den här gången inte ens åkte till Leipzig.

Sedan rev Malin Baryard-Johnssons Tornesch de första hindren med framhovarna och då beslöt Malin att avbryta.

Därefter var det Henrik von Eckermann men hans Cantinero återföll till gamla synder och tvärstoppade på ett hinder med vattenmatta, redan i början av banan. Och så var dagen förstörd även för Henrik.

Men det fanns en fjärde (eller rättare sagt en tredje eftersom RGB inte ställde upp) svensk i Leipzigs världscupkval, en ung skåning från Hörby. Han klev fram främst i det blågula ledet: Douglas Lindelöw.

Douglas hade sikte på VM i fjor men blev inte uttagen. Det gjorde att han har lagt ner ännu mer på träning och vidareutbildning av hästarna. Nu har han bästahästen Casello i fantastisk författning och det har gett resultat i säsongens världscupkval. Han var sjua i Oslo, trettonde i Helsingfors och trea i Mechelen.

40 av de bästa ekipagen i världen var med i Leipzig på söndagseftermiddagen men ett efter ett försvann de i takt med att bommarna föll. Douglas och Casello nästan lekte sig över svårigheterna!

Eftersom Douglas redan innan räknat ut att om han tog minst en femteplats, så skulle han komma över 40 världscuppoäng totalt och därmed vara klar för finalen i Las Vegas. Efter den stentuffa grundomgången var de just fem till omhoppning, det var med andra ord finalklart redan på förhand för Douglas. Det lockade honom att chansa lite i omhoppningen. Men det höll inte riktigt när han tog bort ett galoppsprång mot tvåan och när han sedan, inför näst sista hindret, tappade stigbygeln, ramlade ett hinder till. Så det blev en femteplats.

Sammanlagt har Douglas nu 41 poäng och ligger sjua på västeuropeiska ligalistan, efter ledande duon Steve Guerdat och Kevin Staut. Fantastiskt roligt, nu är det bara att hoppas att Douglas även får med sig snabba Talina också till den amerikanska spelstaden. Det kan greja sig om Talina genomför något av de tre kvalen som återstår, Zürich, Bordeaux och Göteborg.

Här på hemmaplan har tävlingssäsongen dragit igång, trots att det är januari. Åstorps RF var först ut med nationella och regionala hoppningar över tre dagar. Att hästarna är tidigt i form visade de stora startfälten. Sammanlagt gjordes det 745 starter! Det kommer ryttare från hela södra Sverige. Fredrik Jönsson från Flyinge höll lekstuga i 1,35-hoppningen på lördagen när han vann med Aloubet, var tvåa med Cool In, sexa med Cuba Libre och sjua med Ypäjä Yando. I söndagens huvudklass 1,40-hoppning var Fredrik inte med, så då vann Jens Wickström från Jönköping på Diablo, före Alexandra Eriksson på Cassian från Västkustens HRF.

Under måndagen har Hopphästklubben, eller Club Show Jumping, som det heter numera stor seminarium med svensk och europeisk hopphästavel som tema. Seminariet är slutsålt och föredragarna kommer från såväl Sverige som Holland och Tyskland. Ska bli intressant att lyssna till funderingar och höra hur trenderna ser ut.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.