Som en bal på slottet

Dressyr kan vara tråkig, och alldeles – underbar.

När Minna Telde bjuder upp till dans handlar det ofta om underhållning. Vilken annan ryttare skulle komma på att rida sin världscupdressyr i juletid till – julmusik? Mitt i djupaste allvaret, med världscuppoäng på spel, då skojade Minna. Hon red, hon och Santana presterade och Minna sjöng av glädje. Mitt under programmet.

Och sedan red hon in till prisutdelning med tomteluva på Santanas öron.

Det var show och underhållning, allt på en hög nivå, och både publik och domare gladdes i kapp med Minna. Det är så det ska vara när det är som bäst, när show görs på ett lekfullt sätt, men utan att bli larvig.

Premiärtävlingarna på fotbollens nationalarena Friends är (nästan) slut och show director Ulf Rosengren kan dra en lättnadens suck. När han började prata om att flytta Stockholm Horse Show från Globen till Friends var omgivningen först skeptisk, men som vanligt när Rosengren föresätter sig något, så blir det både verklighet och bra. Det är klart att det fanns barnsjukdomar, men inga större än att de kan botas med enkel medicin. Ryttarna var nästan odelat positiva och strödde lovord över publik, arenans rymd, banbyggnad och underlag. Publikrekordet var ett faktum redan innan tävlingarna började, noteringen 80 000 slogs med råge.

För oss som jobbade på arenan var det också en positiv upplevelse (förutom att det är svårt att ta sig hit och härifrån) med bra utrymmen och lättillgänglighet.

För  Ulf Rosengren blir det stora uppdraget inför nästa år att locka bättre startfält. Hoppningen är bra och ryttarna vill gärna komma, men i dressyren är det klent. Bästa ambassadör blir Patrik Kittel och när han nu efter ett par dagar på arenan funnit sig till rätta är det han, med sina kontakter, som får locka hit de bästa ryttarna. Konkurrensen från Stuttgart (tävlingen går en vecka före Stockholm) är stenhård men Tyskland och Holland har massor av fina dressyrekipage som borde tycka det är resan värt att tävla på Friends.

Nu åker vi hem, med ett leende som både Peder Fredricson och Tinne Vilhelmson-Silfvén med sina segrar i huvudklasserna hjälpt oss med.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.