Patrik ljuset i ett grått Stockholm

Det är grått i Stockholm men det gör inget. Vädret kan vara som det vill eftersom jag ändå tillbringar halva dygnet , minst, inne på Friends Arena.

Fredagen inledde jag med ett snack med Patrik Kittel, den svenska dressyrstjärnan. Liksom de andra svenska ryttarna, oavsett gren, hade han dagen fullbokad men han tog sig ändå tid till en halvtimmes snack över en kopp kaffe i gångarna bakom arenan.

Patrik Kittel har fått distans till sitt ryttarliv. Han är alltid avslappnad men nu var han mera harmonisk än någonsin. Han berättade om hur ett bra träningspass hemma med någon av hästarna kan ge honom en lika fantastisk upplevelse som ett tävlingsresultat. Om hur han gläds åt att ha så många bra hästar, Scandic, Deja, Delaney, Toy Story, och att hans elev Malin Hamilton utvecklas så bra att hon mycket väl kan komma i fråga när det börjar diskuteras deltagare i det svenska EM-laget nästa år.

Patrik sa också att han inte tar så hårt på det där med världscupen. Just nu ligger han tolva i västeuropeiska ligan och han har möjligheter att plocka många fler poäng (inte minst här i Stockholm). Men samtidigt bryr han sig inte så mycket om finalen. Den går i Las Vegas, en speciell tävling på många sätt, och ska han åka dit tar han säkre Toy Story. Men då har han rimligen inte någon chans att ta sig in bland topp tre, och då tycker han det kan kvitta.

Han har en skön inställning, Patrik, och han ger alltid ett väldigt sympatiskt intryck.

Förmiddagen i Friends har handlat mycket om dressyr. Först var det de unga hästarna som tävlade i Grand Prix (där Tinne Vilhelmson-Silfvén vann med Benetton Dream) och sedan ryttare upp till 25 år. I eftermiddag blir det lite hoppning innan det i kväll är dags för första ”riktiga” hoppklassen. Eftermiddagsklasen är en lagtävling med en dressyr- och en hoppryttare utgör lagen. Dressyrryttarna rider två och två mot varandra och segraren i varje heat ger sin hoppryttare några sekunders fördel. Patrik är lottad med Angelica Augustsson och enligt honom är det bara seger som gäller. ”Angelica är mycket sugen på sängen som är i förstapris”, förklarar han.

Vi får väl se hur det går.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.