Friends Arena luktar häst

DSCN0416 Lugnet före stormen var det i Friends Arena på torsdagsförmiddagen. Här är det Patrik kittel (t v) som skrittar sin Toy Story inför världscupdressyren.

Det är inte lätt att ta sig till Friends Arena. Vi var förvarnade, visste om att det är flera kilometer att gå från tunnelbanan och en bra bit också om man väljer att ta pendeltåget. Att köra bil är inte att tänka på, det finns inga parkeringsplatser.

Väl här möts man av en enorm byggplats och en del färdiga, sterila byggnader som det är svårt att hitta en struktur kring vid anblicken. Men väl inne på arenan, när någon välvillig människa till slut ville låsa upp och släppa in, är det trivsamt. Det är lätt att hitta bland blomsterarrangemang, oändliga teknikanläggningar, utställare, funktionärer, deltagare, hästar, vagnar och renar. Jo, där var en äkta ren, med gigantiska horn, som uppenbarligen ska vara med i julshowen. I sanning en exotisk anblick för en urskåning.

Den gigantiska (och kritiserade) Friends Arena ser helt annorlunda ut än när Zlatan gjorde sitt legendariska mål mot England här i arenans premiärmatch för drygt två år sedan. Gräset är borta och ungefär en tredjedel av den har förvandlats till tävlingsbana, avdelad från resten med en gigantisk led-skärm. Publiken sitter på den del som i fotbollssammanhang är kortsida och en bit in på långsidorna. De allra översta sektionerna är avgränsade med en svart duk.

På andra sidan skärmen är det framridning, på en med inomhusmått mätt ganska stor bana. Det innebär att hälften av arenan återstår och här är det stora mässområdet där man, i vanlig ordning, kan köpa allt från lastbilar i miljonklassen, stallinridningar och hinderparker till rosa borstar och hovkratsar.

På torsdagsförmiddagen, lite trötta efter onsdagskvällens ryttargala på Berns Salonger, mjukade ryttarna upp sina hästar. Jag såg Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silvfén, en massa unga dressyrhästar, ponnyer, uppsuttna militärer i paraduniform, renen och en hel del andra rida omkring och bekanta sig med de nya omgivningarna.

I kväll är det premiär för inomhusfälttävlan och de flesta är väldigt positiva. ”Ett sätt för fälttävlan att synas också off-season”, påpekade skånske stjärnan Niklas Lindbäck. Sara Algotsson-Ostholt har propagerat för tävlingsformen länge och bjudit in svenska ledare till Stuttgart där inomhusfälttävlan ridits i många år.

Vi får väl se i kväll.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.