Kung RGB har intagit Flyinge

Han kom inte virvlande in som en vårvind i april. Rolf-Göran Bengtsson snarare skred in, som den kung av hoppvärlden han är.

Han gjorde det inför ett ovanligt stort pressuppbåd när han nu var på sitt årliga besök hemma i Flyinge. Framgångarna i Doha i lördags (och i viss mån ”misslyckandet” i VM) har skapat nytt intresse kring den svenska världsstjärnan.

Det var en väldigt avslappnad och harmonisk RGB vi träffade. Han berättade gärna och grundligt om både tävlandet, hästarna och sin nya livssituation, tog sig ordentligt med tid och såg ut att njuta av stunden.

Den 52-årige mannen med ursprung i Hardeberga är numera van att kastas mellan olika situationer och miljöer, han hanterar situationen som den världsman han blivit. Och större kontraster än tävlande i oljerika länder, med oljestinna shejker som publik, och ett (i förhållande mindre och) höstruggigt Flyinge kan man väl knappast hitta.

Men RGB trivdes och sa att han faktiskt gillade bättre att vara i Flyinge, trots vinden, än att leva lyxlivet i Doha. Han kan i morgon onsdag dessutom räkna med betydligt större publik än i Doha. Där, i Qatar, är ridsport en sport för de allra rikaste och, som RGB påpekade, det verkar som att shejkerna vill ha arrangemanget för sig själva och inte bli störda av folket. Det fanns ingen reklam för Global Champions League-finalen någonstans i stan. Så det blev en aning konstigt att rida in till prisutdelning i världens prissummestarkaste tävling inför ett 30-tal åskådare.

På Flyinge i Grand Prixen klockan 19.oo onsdag kväll lär det bli annorlunda. I fjor var det slutsålt, folk fick vända i dörren och intresset är enormt nu också. Och extra intressant blir det eftersom RGB rider Turmalin, en hingst som tidigare tävlades av Malin Baryard-Johnsson och som ägs av Thomas Feldt och Helena Hugosson-Feldt. RGB har haft hingsten sedan efter Falsterbo i somras, men den har mest ridits av stalljockeyn Andreas Erni. Enda tävlingen RGB hoppat honom vid var i en mindre nationell i Neumünster.

Turmalin är stor, runt 175 centimeter i manken, men enligt RGB är hästen inte tungriden, snarare mjuk och elastisk med ett trevligt hopp.

RGB blev som bekant pappa till lilla Pamina den 24 augusti och därmed ändrades hans livssituation. Inte så mycket nattsömn den här första tiden, men blöjbytena fungerar och RGB har upptäckt att han fått nya värderingar. Hans jobb som hoppryttare är självklart fortfarande mycket viktigt, men när han kommer hem till sambo Evi och dottern blir det lättare att acceptera om allt inte gått hundra procent på hoppbanorna.

Han berättade också att han kommer att dra ner på sin tävlingsverksamhet något, inte vara borta varenda helg. Just nu är det dock väldigt hektiskt, för medan RGB, Evi och Pamina är på Flyinge transporteras Unita Ask och Clarimo Ask till Stuttgart för tävlingar som inleds redan på torsdag. RGB ansluter till hästarna torsdag lunchtid och hoppas kunna tävla dem på eftermiddagen/kvällen.

Sedan blir det Paris och Geneve, bland annat. Bästahästen Casall Ask var så bra i Doha så han ”slipper” Paris och ska endast sikta in sig på Rolex GP i Geneve. Något tävlande på Friends Arena i Stockholm nästa helg blir det därmed inte för RGB i år. ”Jag har helt enkelt inte hästar i mellanskiktet som är färdiga för en sådan tävling än”, förklarade han.

Apropå Casall så lär RGB inte planera för något OS i Rio med honom. Casall blir 17 år 2016 och det är för gammalt för en så stor tävling (”även om det är en frisk och sund häst”). RGB påpekade att Ninja la Silla med sina då 15 år var den äldsta häst som vunnit ett EM. Vi får hoppas att det rekordet slås nästa år, när Casall är 16 och det är dags för ett EM i Aachen…

RGB lär få rejäl konkurrens på Flyinge om segern i VW-Grand Prix. Landslagskollegorna, bland andra Jens och Peder Fredricson är där, liksom första årets vinnare Emma Emanuelsson. Stephanie Holmén, tvåa i kvalet i Billdal senast, är laddad, liksom Johan Lundh, Royne Zetterman och Douglas Lindelöw, för att bara nämna några.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.