Välgörande svensk fälttävlanskritik

33:a och 34:a, Dag Albert med Tubber Rebel och Malin Petersen med Sofarsogood kunde knappast skryta med några medaljer efter VM-tävlingarna i fälttävlan.

Det kunde ha varit bättre, om ”om” inte funnits. Dags skimmelvalack har inte dressyr som sitt främsta ämne och när straffpoängen var för höga, samtidigt som Anna Hilton med sitt fall med Matrix spräckte laget, då hade han ingen anledning att pressa sin häst på det tunga underlaget i terrängen. Och om inte Malins häst fått en utbrytning på det där sista vattenhindret, då hade hon med sin fina tid varit med, åtminstone på topp-tio-listan.

Så medan tyskar, britter och holländare gladdes åt medaljer inför de 21 000 åskådarna på ett fullsatt stadion i Caen (särskilt holländarna som aldrig tidigare tagit lagmedalj i VM), då stod vi i media med den lilla svenska landslagstruppen utanför arenan och diskuterade allt möjligt kring fälttävlanssporten.

Det lät på Staffan Lidbeck som att han har lust att förlänga sitt kontrakt när det går ut vid årsskiftet. Nästa år hägrar EM-medaljer och många av de nu skadade hästarna är på väg tillbaka.

Han svarade också på en del frågor kring uttagningen av Anna Hilton och Matrix. Fuxvalacken gjorde i VM sin första fyrstjärniga tävling och det har undrats en del kring detta. Staffan förklarade att, till skillnad från många andra debutanter, hade Matrix gått en handfull långa trestjärniga tävlingar tidigare och dessa utgör bästa möjliga förberedelser inför en fyrstjärnestart. Dessutom påpekade han, att mästerskap är bra debutantplatser eftersom det ofta byggs många alternativvägar på de svåraste hindren då. För att mindre rutinerade lagryttare ska kunna komma igenom banan.

Staffan var inte nöjd med det svenska resultatet i VM. Bara två ryttare genomförde, och detta i en gren som i fjor tog EM-silver i lag och som i början av året hade stora medaljförväntningar. Men som allteftersom månaderna gick urholkades, nästan förintades, av skador och annat.

Att han dessutom uttalade kritik mot svenskarnas dressyrinsatser kändes rättfram och ärligt. Han pratade om att smärtgränsen på 50 straffpoäng måste klaras, minst. Annars är ryttarna chanslösa att komma med i konkurrensen om medaljerna.

Staffan kritiserade även trögheten hos FEI och motståndet mot att införa obligatoriska säkerhetshållare på vissa former av terränghinder. Mest oxrar och rättuppstående med stockar. Det är på dessa hinder risken för förödande rotationsfall finns.  ”Kom ut ur bubblan och betrakta sporten utifrån}, var hans budskap, både till FEI och svenska förbundet.

Nu kan vi lägga dressyr, fälttävlan, distansritt, paradressyr och reining åt sidan. Dessa grenar har haft sin VM-vecka. Nu har hopphästarna rullat in, liksom voltigefolket. Kuskarna är på gång med sina hästar och vagnar. Så nu tar vi nya tag.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.