VM-terrängen fick trist efterspel

Vi trodde att vi kunde lämna 2014 års terrängprov i  VM bakom oss med gott mod. Tung och krävande bana, javisst, men inga svåra olyckor.

Och så nås vi, någon timme efter tävlingens avslutning, av beskedet att den brittiska hästen Wild Lone kollapsade efter målgång och dog. För ryttaren Harry Meade och ägaren Charlotte Opperman var det självklart oerhört tragiskt, och det var det även för hela tävlingen. Terrängritten fick en besk eftersmak, något man fått en antydan av redan när man såg trötta hästar kämpa mot leran.

Men det höll inte ryttaren Harry Meade med om.

– Jag vill inte skylla på banan eller underlaget. Min häst kändes fantastiskt bra, så bra att jag vid målgången nästan ångrade att jag inte ridit fortare, sa han på presskonferensen efteråt.

– Wild Lone var en fantastisk häst. Jag har haft honom sedan han var fyra år och redan tidigt insåg jag att han skulle bli en mästerskapshäst. Det här känns fruktansvärt tungt.

Nu ska hästen obduceras och först efter full undersökning kommer dödsorsaken att kunna konstateras.

Ytterligare en häst for illa efter terrängprovet. Det var Lully des Aulnes, riden av belgaren Joris van Springel som föll på hinder nummer 30. Man befarade att hästen brutit ett ben, men röntgenundersökning visade att så illa var det inte. Däremot hade hästen skadat en bakkota och fick omedelbar behandling på en närliggande veterinärklinik.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.