Fullträff för seg lerbrottning

En lång och tuff terrängdag är till ända.

För arrangörerna här i Frankrike måtte det ha varit en fullträff. Man pratade först om en publiksiffra på 50 000 men officiellt sa man senare 35 000. Det är tillräckligt mycket, markerna kring vackra statsstuteriet Haras du Pins var täckta med folk. Och bilar. 10 000 bilar och 44 bussar forslade ut folk till evenemanget.

Jag gick några rundor och upplevde hela tiden bra stämning, gott humör och engagemang, självklart mest när de franska ryttarna red. Folk tycktes trivas, särskilt som det för en gångs skull inte kom något regn.

Då hade hästar och ryttare det värre. Jag vet inte vad det är med leran i Haras du Pin, men den är segare än jag någonsin upplevt.  Jag märkte det när jag skulle tvätta fötterna efter närkontakt med den häromkvällen. Det gällde att jobba hårt för att gnugga av den. För hästarna blev den en mardröm under terrängen. Både Anna Hilton och Dag Albert vittnade om att de aldrig upplevt något sådant, och då är båda vana vid regnvåta banor eftersom de bor i England sedan många år.

När vi summerade terrängritten upptäckte vi att inte ett enda ekipage klarat optimaltiden. Med facit i hand är det väldigt tur att arrangörerna beslöt att ta bort två hinder och korta banan med en minuts ridtid. Annars hade det skett betydligt fler olyckor. Det var ju inte enbart konstruktionen av sista vattenhindret som var svår, det faktum att hästarna var möra när de kom dit spelade också stor roll. 27 ekipage av de 90 startande tvingades bryta, det vill säga nästa en tredjedel.

Återstår att se hur många av hästarna som finns med på den konvoj som ska frakta in dem till det avslutande banhoppningsprovet inne på huvudarenan i Caen i morgon. Det är veterinärbesiktningen i morgon bitti och stallpersonalen lär få mycket att göra med sina hästar under kvällen och natten.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.