Raka rör från kaptenen

Dressyrens förbundskapten Bo Jenå har fattat galoppen. Han har insett att man måste vara bra från början och det tyckte han inte att hans svenska ryttare vid VM varit.

Det sa han rakt ut när han skulle summera den svenska VM-insatsen, och det rönte han stor beundran för. Både han och hoppningens Sylve Söderstrand gör numera som kaptener i de flesta andra sporter; de säger som det är, och har det inte varit bra, då hymlas det inte om det. Det är respekt.

När nu Tinne Vilhelmson-Silfvén inte lyckades blanda sig i medaljstriden i den avslutande küren så kunde vi ta oss tid att njuta av brittiskan Charlotte Dujardin med Valegro. Tittar man på henne ser det så enkelt ut, Valegro bara dansar och lyder och älskar att visa upp sig. Det är mjukhet, schvung och en fullständigt unik bakbensaktivitet. Jag tror att till och med den fantastiske Totilas hade haft svårt att hävda sig på Stad d’Ornolo, inför 21 000 entusiastiska åskådare, idag.

I morgon lördag blir det terrängritt ute i Haras du Pin för hela slanten. Idag på eftermiddagen beslöt sig arrangörerna för att ta bort två hinder och korta banan med en minut. Det kommer självklart att minska olycksrisken eftersom hästarna blir mindre trötta. Men svenske förbundskaptenen Staffan Lidbeck var inte nöjd, den långa, krävande ursprungliga bansträckningen ansåg han skulle gynna de svenska hästarna. dessa är ju bättre i terräng än på dressyrbanan. För tävlingen som helhet kan jag ändå tycka att man gjort rätt, för olyckor är det sista fälttävlanssporten behöver. Det räcker med att en häst redan dött under detta VM, i distansritten i går.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.