Kampen mot milen och leran

Det var inte ”bara” så att hästen Dorado fick sätta livet till i distanstävlingen vid ryttar-VM i Normandie. Hans ryttare Claudia Romero Chacon, 37, från Costa Rica, ganska ny i dessa sammanhang, skadades också allvarligt. Hon bröt lårbenet och fick inre blödningar. Hon opererades under dagen och tillståndet bedömdes som allvarligt men stabilt.

Ytterligare två ryttare skadades, och hur hästarna mår efter att ha sprungit 16 mil kan man bara ana. Visserligen såg Yamaha rätt fräsch ut när han med kronprinsen från Dubai galopperade i mål, men andra har nog inte den statusen.

Jag var som sagt inte vid distansritten utan kämpade i stället mot leran i Haras du Pin vid fälttävlansdressyren. Med lerkokor på fötter och ben tog jag mig senare till paradressyren, såg Anita Johnsson bemästra en orolig Nefertiti inne på banan och hörde sedan hur landslagsledare Agneta Aronsson försökte summera svenskarnas VM och prata om svensk paradressyrs tillstånd.

Med VM var hon ganska nöjd, Sverige hamnade inte sist i lagtävlingen och alla hade gjort sitt bästa. Problemet finns hemma, med alltför få aktiva, alltför få tävlingar och ständig brist på pengar. Men Agneta är alltid positiv, ser möjligheter och inte svårigheter. Och nu väntar nya uppgifter, SM i Örebro i oktober.

Torsdagen vid paradressyrarenan, det som till vardags är Caens kapplöpningsbana, avslutades med prisutdelning i de individuella klasserna.  I ett rejält åskregn.

Elva i grade 1a, för dem med svårast handikapp, var norskan Birgitte Reitan. Hon rider hästen Sno, som är en norsk fjordhäst. Sno uppför sig perfekt och han och Birgitte är väldigt charmiga ihop. Det roliga i det hela är att i startlistan betecknas Sno med siffrorna NWB: norskt varmblod.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.