Ystra hästar vädrar vår

Det har varit mycket uppmärksamhet kring avel den senaste tiden. Förra veckan bruksproven på Flyinge, den här helgen hingstvisningar- och shower, både hos Jan Brink på Tullstorp och på Flyinge. Men så ligger också avelssäsongen i startgroparna. De som ännu inte bestämt vilken hingst han/hon ska använda på sina ston har nu fått alla möjligheter i världen att se vad som erbjuds på den svenska marknaden.

Utbudet är fantastiskt bra med prestationshingstar i massor, antingen man väljer en dressyr- eller en hoppinriktad avelslinje. Och det går bra för svenska hästar, inte minst för dem som sålts utomlands. Cardento-sonen Cyklon fortsätter att vinna i Florida, Ohlala radar upp placeringar i svår klass och i helgen var Carisma nia i Grand Prix.

Veckans trevligaste nyhet var att Rolf-Görean Bengtsson äntligen är tillbaka i sadeln. Läkarna gav honom klartecken i början av veckan, efter det tt han gjort ett arbetstest och utsatt sitt skadade muskelfäste för full belastning. Till allas glädje höll muskeln. Så RGB tog Nutina Ask och Casall Ask med sig till holländska ’s Hertogenbosch och tävlade. Det blev felfria rundor nästan genomgående. Bara i den avslutande Grand Prixen på söndagen petade Casall Ask ett hinder.

Sköna besked, så låt oss hoppas att RGB nu får vara skadefri och ostört kan ladda för VM i augusti.

På hemmaplan har det varit stortävling i Kungsbacka. Nu blev startfälten ganska små eftersom massor av elitryttare befinner sig utomlands. De flesta är i italienska Arezzo, ditkallade av förbundskapten Sylve Söderstrand som en sorts gemensam säsongsstart. En hel del svenskar är också i Oliva i Spanien. Icke desto mindre visade Niklas Arvidsson att formen är  där när han vann Grand Prixen med Click and Cash. Fredrik Jönsson tog hem söndagens största klass med Aloubet.

Dressyrfolket samlades i Åstorp. Paulinda Friberg från Löberöd fick ju chansen i Scandinavium nyligen och att hon piaffar allt närmare a-landslaget visade hon och Di Lapponia när de vann både Grand Prixen och küren. Över 73 procent i küren är bra, särskilt som varken Paulinda eller hennes häst har hunnit rida så många kürer i karriären än.

Här hemma njuter alla tvåbenta och fyrbenta av den tidiga våren. Hästarna fäller päls så man nästan måste ha munskydd när man borstar dem. Humöret är på topp så det gäller att hålla i sig på ridturerna. Det enda jag retar mig lite på är att det är så få tävlingar här nere i Skåne. Tioåringen är i superform men det lär dröja till april innan hon får möjlighet att komma ut. Ska ägna mig åt lite extra markarbetesträning (för en dressyrtränare) nästa helg i stället.

 

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.