Framtida sporthästar under luppen

Det har varit bruksprovsvecka på Flyinge.

Tre-, fyra- och femåriga hingstar har gjort sina bruksprov, treåringarna bara en lättare variant för att kunna få ett betäckningstillstånd. Dessutom har ”prestationshingstar” deltagit, det vill säga sådana som har gjort resultat på tävlingsbanorna och som nu hoppas vara tillräckligt bra exteriört och veterinärt för att bli godkända i den svenska stamboken.

Det står alltid mycket på spel under bruksprovsveckan. Det handlar så klart mycket om ”äran”, att få en egen uppfödd hingst godkänd för avel, men också glädjen i att äga en godkänd hingst, eller som för exempelvis VDL Stud och Paul Schockemöhle, att möjligheten att berika svensk avel med  några av hingstarna från de stora verksamheterna i Holland respektive Tyskland. Självklart handlar det också om mycket pengar. Att delta med en hingst i bruksproven kostar massor – och sedan är det inte alls självklart att en eventuellt godkänd hingst betalar sig. Konkurrensen är mördande och det krävs att en hingst får åtminstone ett 50-tal ston för att det ska bära sig.

Hur som helst, de unga hingstarna har genomgått veterinärbedömning, exteriörbedömning, ridning under egen ryttare, ridning under testryttare, och en hel del har fallit ifrån under veckan. Till slut återstod endast sex dressyrhingstar och elva hopphingstar.

På lördagseftermiddagen reds en hingsthoppning med allt från fyraåringar till rutinerade svårklasshingstar, som Click and Cash 1155. Klassen gjordes ganska underhållande, med Maria Gretzer som kommentator och intervjuare. Niklas Arvidsson vann dubbelt, men med Click and Cash fick han se sig besegrads av Hasard 1245. Som han sa: ”Jag har inte ridit denna så länge. Ville testa om den kunde gå fort.” Det kunde den alltså.

16 hopphingstar deltog, men i dressyrklasen kom bedrövligt nog bara tre till start. Sofie Lexner ställde upp med Firenze 1174, för första gången i stort sammanhang. Per Pileryds Firenze är bara åtta år men visade på alla sätt att han är en riktig framtidshäst och vann överlägset, med finfina 82,5 poängprocent.

När man läser härstamningarna på bruksprovshingstarna, och på topphästar runt om i världen, för övrigt, så är det genomgående tyska, holländska och franska hingstar i stamtavlorna. Det spelar ingen roll vilken stambok hästarna är registrerade i, blodslinjerna är de europeiska. Vi var några stycken som diskuterade ämnet på läktaren och frågan är hur länge det dröjer innan vi får en europeisk stambok. Det känns som att det är tyskarna med sin starka avel, som bestämmer, och ännu är de olika förbunden (Holstein, Hannover, Oldenburg, Westfahlen osv) individuellt för starka och prestigekänsliga för att vilja släppa efter.

Det är nästan lika stängt som det är inom fullblodsaveln. Tills britterna ger med sig kommer det inte att vara tillåtet med annat än naturlig betäckning bland fullbloden. Styvnackat och otroligt omodernt.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.