Taggade ryttare sparrar mot VM

Våren är här – så till den grad att gräset börjat växa. Alla njuter, inte minst hästarna som på lördagen fick gå utan täcken.  Lyckligt rullade de sig och skrapade av massor av päls. Men idag söndag åkte täckena på igen, trots att solen sken. Det var nämligen sydlig vind, det vill säga, den kom från havet, och då blir det ganska kyligt här nere i söder.

Själv gick jag inomhus på söndagsförmiddagen, för just inomhus gällde när fälttävlanslandslaget var på sin tredje träningshelg för säsongen. Dressyrträning för Elisabet Lundholm på fredagen, markarbete för Maria Gretzer på lördagen och hoppning i det fantastiska ridhuset vid Hagahill utanför Vellinge på söndagen. Det som var lite extra spännande den här gången var att den här gången var det inte någon vanlig träning. Ryttarna fick i stället tävla, och de fick en sparringpartner i Peder Fredricson.

Nu blev det aldrig någon riktigt tävling, för de som var felfria valde att inte rida någon omhoppning utan nöjde sig med att konstatera att hästarna skött sig jättebra. Jag pratade med bland andra Sara Algotsson-Ostholt, vår Silver-Sara från OS i London, som åkt från anläggningen i Tyskland tillsammans med Malmö-EM:ets stora utropstecken, Frida Andersén. Sara berättade att både Wega och Reality mådde jättebra, och av hoppningen att döma såg de verkligen ut att vara väldigt sugna på kommande säsong. Det gällde förresten allihop, inte minst Niklas Lindbäcks Mister Pooh, som verkligen utstrålar klass.

Den här träningshoppningen blev en riktig höjdare och såväl hopptränare Maria Gretzer som förbundskapten Staffan Lidbeck öste beröm över sina ryttare – och över Peder Fredricson. Nu fick fälttävlansryttarna med egna ögon se hur en riktigt duktig och proffsig ryttare rider fram sina hästar, rider dem på banan och hur han inte avslutar förrän hästen är i balans efter målgången. När Peder sedan kom med goda råd, inte minst gav framridningstips, var alla extra nöjda. Sedan berättade Peder också om sin egen, omfattande, fysträning och då var det många som blev paffa.

VM är det stora målet i år och vägen dit kan gå via Badminton. Hela sex svenska ryttare är sugna på att starta i denna klassiska och krävande fälttävlan. Det är Sara Algotsson-ostholt, Dag Alberth, Malin Petersen, Johan Lundin (med två hästar), Viktoria Carlerbäck (som åker på tränings/tävlingsturné till England nästa vecka) och Ludwig Svennerstål (med två hästar). Hur många svenskstarterna det blir där beror på hur många poäng ryttarna har, och det lär vi få veta så småningom. Då kanske vi också får besked på hur Badmintonbanan mår. Just nu är den fortfarande så vattensjuk att man inte kunnat börja arbeta med hindren. Men det är två månader kvar, så förhoppningsvis hinner markerna torka upp.

Fälttävlansryttare använde förr gärna fullblodshästar, men dessa (hästarna) förekommer alltmer sällan nuförtiden. En anledning är att det idag krävs väldigt bra banhoppningsteknik och det är det få fullblod som har. Följdaktligen är det ytterst sällan man ser någon ren fullblodshäst på hoppbanorna heller, i alla fall i klasser över en meter.

Situationen för ägare/tränare av kapplöpningshästar är därmed besvärlig. Det finns ingen marknad för hästar som gjort sitt på banan, främst valacker/hingstar. Det innebär att enda sättet, och det sätt som blir alltmer vanligt, är att man helt enkelt avlivar dessa hästar. Det är naturligtvis ett fruktansvärt slöseri, att avliva fullt friska fyra-femåriga hästar. Men alternativet kan vara ännu värre, om dessa ofta ganska känsliga och delikata hästar hamnar fel och far illa.

Kanske skulle vi kunna göra som i USA, ha hoppklasser enbart öppna för engelska fullblod?

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.