RGB redan tillbaka på tävlingsbanan

Rolf-Göran Bengtsson har tjuvstartat sitt tävlande – mot läkarnas order!

Nej, det är inte så farligt som det låter, inga påfrestningar på den skadade ljumskmuskeln över höga hinder i någon stor klass. RGB satt på kuskbocken när de internationella ryttarna utmanade ett svensklag – med fjordhästar. ”Lugnast så här”, konstaterade han. Lite för lugnt kanske, till sin förtrytelse fick RGB stryk i detta körmoment av Nicola Phillipaerts i världslaget. Men publiken var lyckligt och tjoade precis lika mycket som när Henrik von Eckermann red ”dressyr” mot sydafrikanen Oliver Lazarus och det hela avslutades med en hoppduell mellan holländske Maikel van der Vleuten och Douglas Lindelöw. Holländaren flög fram och vann, Douglas rev. ”Att pågen aldrig kan göra något rätt” skojade pappa Lennart.

Kul var det, och ett välkommet och avslappnat pausinslag mitt i allvaret.

Söndagsmorgonen inleddes med final för speedhoppningshästarna. Niklas Arvidsson, som ju vunnit med VDL Sheraton, hade hoppat på ny seger och de 108 900 kronorna i förstapris men Sheraton råkade peta en bom. ”Otur där, han snuddade knappt den där bommen”, sa Niklas, packade sina hästar och grejor och avstod därmed att rida världscupen med Click and Cash.

Skinkpizza och thaikyckling-wok tycks vara den viktigaste maten för alla besökare i Scandinavium. Omsättningen för dem som serverar dessa ”delikatesser” ute på mässan måste vara enorm. När inte borden räcker till sätter sig folk överallt på golvet, med sina många påsar med inköpta hästprylar bredvid sig, och mumsar.

Sprang på Malin Baryard-Johnsson i hissen på hotellet sent på lördagskvällen. Henne har man inte sett särskilt mycket av i år. Jag frågade henne varför inte Baltimore är med. ”Han laddar för utomhussäsongen”, berättade Malin. Med Tornesch-sonen Turmalin har hon ridit en massa 1.40-1,45-klasser men bara ”skolat” honom, inte försökt rida snabbt. Tornesch själv har bara gjort två starter, den tredje kommer i världscupklassen i eftermiddag.

Det var uppbrottsstämning på hotellet denna sista tävlingsdag. Köerna till utcheckningen ringlade sig långa i foajen. Men personalen är rutinerad, det gick välgörande fort och smidigt att göra upp alla förehavande. Först två höjdare kvar att uppleva: sjuårsfinalen och världscuphoppningen.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.