Total svensk GP-succé

Emma Emanuelsson, 27, hade inte ens tänkt rida Grand Prixen på lördagskvällen i Scandinavium.

Men så gjorde hon det i alla fall – och var bäst av alla. Med sin Titan red hon bättre än hon någonsin gjort tidigare och var den enda av de sex till omhoppning som var felfri.

– Helt fantastiskt. Det här har varit ett av mina mål (att vinna en femstjärnig GP) och att få göra det här, nästan på hemmaplan, är otroligt, sa Emma, belönad med 214 500 kronor i segerpremier.

– Jag var så fokuserad att jag inte hade klart för mig att jag var ensam felfri. Nu blir det inga problemn att rida världscupen i morgon, Titan är i toppform.

Hela Grand Prixen blev för övrigt en svensk defilering. För hälften av de felfria var svenskar: Douglas Lindelöw på Talina, Peder Fredricson på Sibon, och så Emma Emanuelsson på Titan.

Redan innan meetinget i Göteborg inleddes berättade Emma att just Scandinaviumtävlingarna är något alldeles speciellt för henne. Hon är mer eller mindre uppväxt här,  har följt sina betydligt äldre storasystrar Lotta och Anna när de tävlat på arenan. Hon har själv ridit ett antal ungdomsklasser här – och nu får hon göra det som senior, dessutom som nybliven svensk inomhusmästare.

Till saken hör också att Emma är uppväxt i trakten av Göteborg, närmare bestämt i Stenkullen, där hennes Stall Toleryd ligger.

Peder Fredricson var den som startade sist i omhoppningen och nog var det många på de absolut fullsatta läktarna som trodde på Peder. Hästägare Astrid Olin satt strax bakom mig på läktaren och var så tagen av spänningen att hon knappt vågade titta. Och visst var Peder och den vita hästen snabba, men det blev en rivning, ganska tidigt. Till tredjeplatsen räckte det dock, strax bakom den 26-årige sydafrikanen Oliver Lazarus på Catan.

Douglas Lindelöw tappade också sina segerchanser efter en rivning men han hade det tveksamma nöjet att starta först. Han gjorde det bästa av situationen, det räckte till en femteplats, och 39 000 kronor.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.