Svensk hoppsport lyfter

Tidig morgon och snabb mockning, sedan bar det iväg till Skövde. Jag hade bara varit på Grevagården en gång tidigare, vid något inomhus-SM för en massa år sedan, så det var trevligt att återvända till den tävlingsanläggning som så många ryttare talar gott om.

Jag blev inte besviken. Visserligen var det Varbergs Ridklubb som stod som arrangör för detta meeting, innehållande delfinaler i både Swedish Riders Trophy och Volkswagen Grand Prix, men det spelade ingen roll. Det var ett smidigt arrangemang vid en bra anläggning och med bra banbyggare, skånska Maria Alfredsson.

Trean i  VW-GP:n, rutinerade Helena Persson, träffade huvudet på spiken när hon sa, att med den här GP-serien behöver de svenska ryttarna inte resa utomlands med sina hästar. Nu finns det banor som är tillräckligt utmanande här på hemmaplan, och dessutom rejäla prispengar. ”Det här var som en trestjärnig tävling internationellt”, påpekade Helena.

Sponsorn från Volkswagen såg också väldigt nöjd ut och lovade, nästan på stående fot, att fortsätta sitt åtagande. Det gynnar på alla sätt svensk hoppsport eftersom många fler, till mindre egen kostnad, kan tävla ”på riktigt”. Det stimulerar också såväl återväxten som uppfödningen och ryttarnas ambition att bli bättre.

Det kan man också se i den andra serietävlingen, Swedish Riders Trophy. I Skövde reds fjärde deltävlingen, direktsänd i TV. Här handlar det om final i 1,40-hoppning, alltså lite lägre nivå. Även denna kan leda till utveckling av ryttarna. Särskilt alla de som tagit sig vatten över huvudet och som tvingats inse att de nog måste hem och träna flitigare.

Publikintresset är stort, det var fullsatt på läktaren i Skövde och, vad jag hört från den sändande TV-kanalen Horse!, så är tittarsiffrorna också väldigt bra.

Finalen av Swedish Riders Trophy går i Helsingborg i december. Men redan om två veckor får vi se alla de svenska toppryttarna, inklusive Rolf-Göran Bengtsson, i VW-GP-finalen på Flyinge.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.