Att vända dumhet till något klokare

Stjärntränaren och f d assisterande förbundskaptenen i hoppning Pether Markne åkte fast för rattfylleri i somras.

Det är en tragedi.

Dels för honom själv, för eftersom han annars är en klok man inser han att det aldrig är ursäktligt att sätta sig bakom ratten när man druckit alkohol. Det är han den förste att understryka.

Dels också för trovärdigheten gentemot eleverna. Att döma av reaktionerna på Facebook är fördömandena många. Markne har alltid varit den förste att plädera nolltolerans för alkohol för sina elever och nu har han själv visat dåligt omdöme.

Markne har oerhört många träningsuppdrag i hela landet och jag tror inte de blir färre efter den 13 november när han får sin dom av tingsrätten. Han vill utnyttja varje tillfälle han får att vända sin egen dumhet till något bra. Han tänker nämligen ta sig själv som exempel och berätta för de unga hur lätt sinnena förställs när man fått alkohol i kroppen, hur enkelt det är att via påverkat omdöme komma i konflikt med sig själv.

Andra inom idrotten har gjort på samma sätt, och även folk i det ”vanliga” samhället. Raden av före detta alkoholister, drog- och spelmissbrukare som åker runt och håller föredrag med sig själva som varnande exempel är många. Markne är ingen alkoholist, men i somras körde han bil med drygt en promille alkohol i blodet och det är illa nog, sett både från samhällets sida, omgivningen och honom själv. Han har ofrånkomligt fått en Kain-stämpel, den hoppas han genom öppenhet så småningom kunna tvätta bort.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.