En stjärna köper svenskt

Apropå mitt förra inlägg om att sälja rätt: Har man häst med i Svenskt Avels- och Sportchampionat på Flyinge har man alla möjligheter att presentera den på allra bästa sätt.

Det drog en potentiell köpare nytta av, nämligen ingen mindre än amerikanska stjärnan Rich Fellers, världscupvinnare i fjor . Jag tog ett snack med Fellers (sedan han ramlat av Carl Dyrendals häst som han testat). Fellers hade flugit från Montana i USA med sällskap enbart för att titta på hästar på Flyinge. Han sa, att han aldrig tidigare varit på ett unghästmästerskap men att han gillade svenska hästar. Hans fru rider ju en Quite Easy-Robin Z-avkomma på 1,60-nivå, och nu var han nyfiken på vad som fanns i resten av landet. Sverige kunde bli en ny marknad för honom, särskilt som hästarna på Irland tycks ha tagit slut.

Fellers anlände redan i torsdags, har suttit på läktarna och studerat, han var med på auktionen på lördagskvällen (dock utan att lägga egna bud) och han provgred massor av hästar innan han på måndagen åker tillbaka till USA. Han hittade minst en handfull hästar, så går de genom veterinärbesiktning och exportröntgen, så kommer det att bli affär av. Intressant, och läge för fler svenskfödda hästar i världscirkusen.

Årets Breedersmeeting är över och trots att det var ganska publikfattigt och nästan lite avslaget på söndagen, så kunde man sammanfatta evenemanget i positiva ordalag. Många framgångar för svenskfödda hästar och bra sport över lag. Dessutom ganska positiv auktion på utvalda treåriga hopphästar, där stoet Attitude blev klart dyrast med 520 000 kronor.

Tillbaka till vardagen, alltså, men för hoppryttarna blir det i veckan färd till Södertälje för andra omgången av Swedish Riders Trophy och VW-Grand Prix.

Själv ska jag glädja mig åt att min ridbana blir klar.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.