En Anna och hennes häst

Svenska fälttävlansryttare med EM-ambitioner har rest till polska Strzegom.

Själv reste jag norrut, de tolv milen till Skyrup Country Club utanför Hässleholm. Det är vidunderligt vackert där uppe i Snapphaneskogarna, men ack så långt att köra för en sydvästskåning. Det är emellertid värt den dryga timmen i bilen, Skyrupsbanan ligger väldigt fint med Finjasjön i fonden.

Dessutom blev det härliga framgångar för Anna Persson från Genarp, 20 år den 1 juni. Seger i kvalet till ungdoms-GP:n med Salman och allra första segern i karriären i 1,50-hoppningen, tillika GP-kvalet, med Cash Man.

Inte konstigt att Anna strålade av lycka. Särskilt som Cash Man är väldigt speciell för henne. Valacken är hetlevrad och en riktig enmanshäst som bara älskar sin Anna och gör allt för henne. Det kan se lite vilt ut inne på banan när Cash Man tjafsar mot bettet i anridningen mot hindren och knappt kan se vad han ska hoppa. Men han vill ha det så. Anna försökte ned ett snällare bett än pelhamen i vintras, men då struntade Cash Man i förhållningarna. Så nu är pelhamen tillbaka – och första segern i 1,50-hoppning blev ett faktum.

När Anna och hennes häst kom ut från banan efter prisutdelningen såg hästen faktiskt stolt ut och anade nog att han gjort något bra för sin matte.

I Skåne sken solen, annat var det i schweiziska St Gallen. Där kan det tydligen regna hur mycket som helst. Vi minns ju ett EM för en massa år sedan som blev så bedrövligt att bland andra tyskarna vägrade rida. Precis likadant blev det på fredagen när årets nationshoppning skulle avgöras. Tyskland drog sig ur eftersom förhållandena var bedrövliga och för de sju nationer som deltog blev det bara en omgång. De lag med minst antal fel (åtta) gjorde upp i omhoppning och då vann Storbritannien före Schweiz, Belgien och Irland.

Sverige hade inget lag med, däremot hade Peder och Jens Fredricson åkt ner för att tävla individuellt. De fick nog, på fredagen packade de ihop hästarna och for hem. ”Knappast utvecklande för hästarna i det här regnet och kylan”, tyckte de.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.