Supersvenskarna!

Svensk hoppsport är inte enbart Rolf-Göran Bengtsson.

Det är Henrik von Eckermann också.

Och det är Jens Fredricson.

Väldigt mycket.

Henrik fick en dröm uppfylld på årets näst sista dag. Han vann i Mechelen och tog sin första världscupseger i karriären. Femteplatsen i EM i fjor är egentligen meritmässigt vassare men det tror jag inte Henke tänkte på idag. Oj, vad han längtat efter att kunna lyckas i just världscupen. Näven i luften efter den otroligt fina omhoppningen och ett leende från öra till öra, lyckan var så stor att den nästan gick att ta på.

– I morgon är det nyårsafton. Oj, vad jag ska fira, strålade han.

Och räkna med att han blir firad, inte minst av sina kamrater i team Beerbaum. Av chefen Ludger själv, förstås, han som lånade ut sin häst Gotha så att Henrik hade något konkurrensmässigt att tävla på, och av lagkompisarna Marco Kutscher och Philip Weisshaupt.

Jag var och träffade Henrik i hans vardagsmiljö i Tyskland i våras. Det var en Henrik som stenhårt siktade på OS-medalj men det var också en Henrik som utstrålade ödmjukhet, en nyvunnen tro på sig själv efter några tuffa år. Mellan raderna uppfattade jag trots allt en viss osäkerhet, kanske inte så konstigt i hans stentuffa och konkurrensstinna miljö.

De senaste månaderna, inte minst efter det faktum att han var den ende från teamet som var i OS-final, verkar Henrik fått ordentligt tro på sig själv, osäkerheten (och blygseln) är borta. Han vann en av de större klasserna i Globen för en månad sedan och nu var det alltså dags för en prestation som var så stor att SvT:s anrika Sportspegeln hade hans seger som förstanyhet. Det sättet Henrik red omhoppningen på i Mechelen strålade av självförtroende, målmedvetenhet och skicklighet.

Det är lätt att i segeryran glömma näst bäste svensk, ungefär som Henriks fenmteplats i EM  bleknade när Rolf-Göran vann. Men det var ju ännu en svensk på pallen i Mechelen, Jens Fredricson med Lunatic. Jag upphör aldrig att beundra samspelet mellan Jens och den lilla ettriga hästen. Det verkar inte finnas någon gräns för vilka stordåd de kan göra tillsammans.

Det kan bli en fantastisk final på världscupen i Göteborg i april. Några fler kvalpoäng till Henrik och Jens, Malin Baryard-Johnsson på gång och normal kvalutdelning för RGB – då har vi en superkvartett.

Och det lär bli samma kvartett till EM i Danmark senare på året – förhoppningsvis under ledning av Sylve Söderstrand.

 

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.