Lågvatten och ryttarkrav

Så var alla julklappar öppnade.

Fick bland annat en hötjuga. Något oglamoröst kanske, men en typisk praktisk julklapp till en som håller på med hästar. Liksom skoborstarna. Nu kan jag skava av allt spån innan jag går in och slipper få in det i hallen.

Tack och lov regnade/smälte den snö vi fick lillejulafton bort snabbt. Juldagsridandet blev fantastiskt skönt, i svag vind, flera plusgrader och uppehåll. Inga problem med is eller snöklamp, vi behövde inte ens bekymra oss om broddar.

Vi red ner till Kämpingestranden och såg till vår förtjusning att det var extremt lågvatten. Så för första gången på länge, länge blev det lite strandgalopp. Den gamle (hästen) njöt och passade på att både dricka lite saltvatten och äta sjögräs. Det är sådant som är livskvalitet.

Bekymmer inom hästvärlden finns dock på andra håll. Jag tänker på hoppningen. I mitt förra blogginlägg skrev jag om vikten att ha en stark landslagskapten, när nu Sylve Söderstrand inte ville förlänga sitt kontrakt. Sedan dess har landslagsryttarna, med Lisen Bratt Fredricson, Malin Baryard-.Johnsson och inte minst Rolf-Göran Bengtsson i spetsen skrivit brev till förbundet om en önskan att få behålla Sylve.

Det är tungt. Det är inte ofta RGB lägger sig i debatten, men när han nu gör det är det ett utropstecken och ett bevis för hur mycket ryttarna vill ha kvar Sylve. Jag hoppas sannerligen förbundet, med ordförande Anders Mellberg i spetsen, gör sitt yttersta för att övertala Sylve att skriva på för ännu en period.

Sylve och hans partner Ivan firar jul på Kuba, men Sylve har låtit meddela därifrån att han ska fundera och att han ska ta tag i saken efter helgerna när han kommit hem.

Lått oss hoppas på ett gott nytt år.

Ska också bli spännande att se hur det blir med fälttävlan. Kontrakten går ut för Maria Gretzer (hopptränare), Elisabet Lundholm (dressyr) och Jan Jönsson (terräng) och förbundskapten Gunilla Fredriksson har avgått. Oavsett vem som blir ny förbundskapten måste det vara en självklar nödvändighet att behålla den meriterande tränartrion. De har gjort underverk med den svenska fälttävlanssporten, det vill säga, de har höjt kvaliteteten till konkurrenskraftig internationell nivå. SOK låg bakom tillsättandet av tränartrion. Jag kan inte tänka mig annat än att Saras silver i London förändrade något i SOK:s positiva inställning till fälttävlan. Ludwig Svennerstål blev ju dessutom nyss uttagen i gruppen som har Rio 2016 som mål.

Tränartrion själv vill fortsätta. Annat kan man inte tyda att ryttarna, nu efter OS, fortsätter att träna för såvälk Maria som Elisabet.

Som sagt, låt oss hoppas på ett gott nytt år.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.