Knallsuccé och svinkallt

Man kan inte kalla årets Stockholm Horse Show för annat än svensksuccé.

Det blev segrar i de fyra största klasserna, hoppningens 1,50-klass på lördagen och Grand Prixen på söndagen (Henrik von Eckermann och Malin Baryard-Johnsson), dressyrens Grand Prix och Grand Prix kür genom Tinne Vilhelmson-Silfvén.

Så visst var den 20:e upplagan av tävlingarna lyckad och hundraårsjubilerande ridsportförbundet fick en fin present.

Alla ryttare lovordar tävlingen och hoppryttaren Jur Vrieling så till den grad (och det var redan innan han vunnit meetingpriset) att han påstod att tävlingen har en speciellt betydelse för honom. Och visst har Stockholm Horse Show sin berättigade plats i den internationella tävlingsagendan, även om jag, som sagt, personligen skulle vilja ha mera tävling. Det är ändå fantastiskt att uppleva publiken när den spontant ställer sig upp och hyllar någon ryttare. Patrik Kittel fick erfara det efter sin världscupdressyr på söndagen och han lovade att håren stod upp på hans armar väldigt länge.

Efter dressyrklassen hyllades svenske domaren Eric Lette. Denne nestor inom sin gren dömde sin allra sista tävling igår och ha gjorde det som huvuddomare. Det är dags för de unga att ta över, ansåg han, men lovade samtidigt att han på intet sätt kommer att överge dressyren utan fortsätta som supervisor och FEI-funktionär. Så räkna med distingerade Lette även i Scandinavium i påsk och i Falsterbo till sommaren.

Nu är det snart dags att lämna Globen och bege sig hem till (ett förhoppningsvis mildare) Skåneland, där bulle är en bulle med smör och pålägg och inte en kanelsnäcka. Det ska bli skönt, även om det uppenbarligen är snöskoveln som väntar främst. Det har varit några fina dagar med Globenevenemanget men, som vanligt, var inte allt hundraprocentigt. Exempelvis var det många som klagade på att hästmässan flyttat, till ett tält vid Söderstadion. Folk hittade helt enkelt inte dit eftersom det var dåligt skytat och försäljarna klagade på en 40 procentig minskning av omsättningen. Och showhästarna ska inte behöva stå i tältstallar i tio minusgrader även om de rent fysiskt inte mår illa av det. Då är det värre för människorna runt dem.

Ett år återstår av tävlingar på Globen, sedan flyttar Sweden Horse Show (som det kommer att heta) till nya Friends arena. Det kan bli bra, Globen börjar bli för liten för det stora evenemanget. Men nästa års avslutning blir fin, med Top-Ten-finalen för världens tio bästa hoppryttare på schemat.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.