Showigt glitter med lite svinn

Av tradition är det julmatiné i Globen på lördagseftermiddagen. Det är ren show, riktad till hela familjer. Owe Sandström är show director sedan Globentävlingarna startade och han förvånar ständigt.

Tänk er själva, det är inte så lätt att hitta på nytt, hästar har trots allt sin begränsning. Men på uppmaning av ”Mr Globen” själv, Ulf Rosengren, lyckas Sandström år från år. Så till den grad, faktiskt, att folket bakom Eurovisionsschlagerfestivalen velat knyta honom till sig.

I år, lagom till ridsportförbundets 100-årsjubileum och Globentävlingarnas 20-årsfirande, var temat (även av ekonomiska skäl) svenskt. Det var dalahästar och hästforor, lössläppta gotlandsruss och 20-spann med shetlandsponnyer (med KG Svensson vid tömmarna). Men det var även shettisgalopp och riddarspel, båda av det vilda slaget. Här blev det faktiskt lite skador, både på en liten jockey och en överriden funktionär och i riddarspelet försvann en av hästarna snabbt in i kulisserna. Av vad jag fick veta blev ingen allvarligt skadad, och, som någon skojade, lite svinn får man räkna med.

Allra vildast var en fransk grupp som gjorde de mest våghalsiga övningar på, vid sidan och under hästar i full galopp. Att de klarade sig helskinnade var rena miraklet.

Charmen bjöd fransyskan Mélie Philippot för med sitt shettislejon och sina åsnor. Jag kan ju säga så här, att det där talessättet att åsnor är envisa, det stämmer. Bra show blev det i alla fall och det omdömet kommer från en som sett väldigt mycket genom åren.

Lördagen var annars lugn i Globen, där Grand Prix-dressyren inledde och där Tinne Vilhelmson-Silfvén inte bara vann med Don Auriello, hon satte också nytt svenskt poängrekord i Grand Prix. Tinnes prestation var strålande, och det går för några av de andra deltagarna också. Men sanningen att säga så är det inte mycket till startfält i Stockholm, inte om man jämför med världscupdeltävlingarna nere på kontinenten. En enda tyska, en enda holländare (som dessutom blev diskad eftersom hans häst visade spår av blod i munnen efter uppvisningen) och ingen från regerande OS-landet England finns med.

Hoppningen har ett och annat toppnamn men här handlar det om ett trestjärnigt inbjudningsmeeting och därmed begränsade startfält. Ryttarna gör gärna den extremlånga resan till Stockholm, men så är ju alltid många sugna på att vinna någon av de fyra bilar som det lockas med i prispotten.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.