Sommarlov och dressyrboom

När Lunds Civila Ryttarförening inledde sina fyra dagars midsommartävlingar i hoppning i torsdags var vi på plats med fyraåringen.

Solen flödade och det var jättevarmt, en något annorlunda upplevelse den här våren och försommaren. Väldigt ovanligt var också antalet startande. På programmet stod nämligen endast två enmetershoppningar och det var drygt ett hundra startande i den första och ett 80-tal i den andra. Tittade man på ryttarnamnen i listorna kunde man hitta många toppnamn. Uppenbarligen passade folk på att avsluta säsongen för unghästarna, för efter Lund är det i stort sett inga tävlingar förrän i slutet av juli.

Vi var några av dem som såg Lundatävlingen som sista testet innan betet. Men fyraåringen, som gjort det så bra dittills, var trött och ville inte alls. Hög tid för ”sommarlov” alltså. Jag var lite tveksam inför att släppa honom på betet tillsammans med hans sjuårige storebror. De två hade aldrig gått tillsammans och speciellt fyraåringen har alltid varit kaxig. Jag tog ändå risken och släppte ihop dem. De nosade på varandra med spända nackar och for sedan, tillsammans med den gamle, iväg över betet.

Men efter några minuter var det över, ingen var skadad och alla tre gick lugnt och betade. Jag njöt i fulla drag av att se dem njuta i det höga gräset, med solen skimrande i hårremmarna. Riktigt lika bra kändes det dock inte på söndagen, när regnet öste ner och det blåste halv storm. Men när jag kollade såg de ut att må bra och de var ganska obekymrade om vädret.

Väderobekymrade tycktes också alla de som tagit sig till Everlöv för att titta på dressyr vara. Jag blir lika glatt förvånad varje gång jag går på dressyrtävling. I söndags kunde jag dessutom jämföra med hoppningen. I Lund var det i stort sett bara de närmast sörjande som följde 1,50-hoppningen. I Everlöv var det knökfullt på läktarna och det var tjockt med folk även runt den bana där en medelsvår klass avgjordes parallellt. Och det trots att det regnade hela tiden.

Intresset för dressyr är uppenbarligen konstant och kanske till och med ökande, med tanke på hur många ungdomar (även pojkar!)  som är med i exempelvis Lövsta Future Challenge. Kul.

Det var också påtagligt god stämning i Everlöv och det gjorde det hela än mer trivsamt. Det är vid sådana här tillfällen man inte känner av sina genomvåta skor.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.