Låt fölen leka på gröna ängar

Jag kör ganska mycket bil runt om i främst Skåne till olika tävlingsarenor.

Det innebär att jag ser många hästgårdar och intresserad av hästar och djurhållning som man är, kan jag inte låta bli att titta lite extra när jag passerar.

Så här på försommaren är det fantastiskt att se fölen, framtidens hästar, de som ska föra svensk ridsport vidare. De leker med varandra, sover, diar, för det mesta i härligt gröna hagar med bra staket.

Men jag har också sett avarter. Ston med täcken och därmed enormt stor risk att fölen fastnar i gjordarna när de ska dia. Jag har till och med sett föl med täcken och det anser jag definitivt olämpligt, om inte fölet är sjukt. Föl har tillräcklig päls för vårt klimat, även en kall vår som den vi haft.

Ännu värre kan hagarnas beskafffenhet vara. Små inhägnader, nersmutsade med gammalt gödsel och gammalt, nedtrampat och säkert mögligt ensilage.

Jag har sett ställen med många föl, där varje sto med föl har gått i egen hage, skiljda från övriga. Föl behöver leka, självklart ska de och deras mödrar gå tillsammans.

Det här är dålig djurhållning. Det handlar väl inte direkt om missförhållanden, så djurskydddsmyndigheterna kan knappast göra något, men har man inte sunt djurvett, så låt oss hoppas på bättre utbildning och därmed insikt.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.