Dåliga signaler efter Kroon-domen

Så har domen kommit i Sofia Kroon-fallet.

Kroon blev friad. Det ansågs dels att hästarna tävlat vid några tillfällen efter karenstidens utgång och dels att Kroon inte blivit tillräckligt upplyst om vad hästarna behandlats med och därför valt att tävla (Helsingborg för några år sedan).

Jag deltog på en presskonferens, tror det är snart tre år sedan, i Malmö där Sofia Kroon gav sin förklaring till det inträffade. De intryck jag fick där, och de uppgifter jag fått och hört från andra håll, gör att jag måste säga att Kroon kom synnerligen lindrigt undan med den friande domen. Tyvärr skickar det ut dåliga signaler och måste kännas hämmande för alla dem som idogt arbetar för en dopningsfri hästsport.

Det är gott om nationella tävlingar här hemma. Samtidigt är väldigt många av våra bästa ryttare utomlands och tävlar. Ryttarna har i många år efterlyst kvalitetstävlingar på hemmaplan, nu när de finns så ratar de dem. I Skyrup i helgen var det inte bara perfekta förhållanden, det var också fina prispengar med 50 000 kronor till vinnaren av Grand Prixen. Kommande helg har Vellinge sina stora tävlingar på sin utmärkta gräsplanta. Antalet anmälningar är beklämmande litet, något fler är det i Frosta, som också har nationell status.

Undras om det inte  är dags att ranka svenska tävlingar.  Nationell med enbart en 1,40-hoppning kan få en stjärna, Henriksdal och Skyrup med flera svåra klasser och bra prispengar kan få fyra eller fem stjärnor, beroende på prissummornas storlek. En sådan uppdelning skulle givetvis också stimulera arrangörerna i deras jakt på spnsorer.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.