När ryttarna själva får välja

Ryttare är ett segt släkte.

Inte ens goda råd från läkare kan få dem att avstå från att sätta sig i (tävlings)sadeln.

Svante Johansson, vinnaren av världscupklassen i Göteborg med Saint Amour för några år sedan, bröt benet i mars. I helgen gjorde han tävlingscomeback, efter bara tio dagar utan gips.

Svante haltade när han gick, men i sadeln syntes inga krämpor.

Man kan kanske tycka att det är dumdristigt att utsätta sig för risker när läkare ordinerat vila. Men i det här fallet handlar det om en rutinerad och erfaren ryttare som nog kan göra sina egna bedömningar. Det hade varit en annan sak om det handlat om en huvudskada och inte, som i det här fallet, ett brott på vadbenet strax ovanför fotleden.

Svantes comeback skedde på Skyrup Country Clubs tävlingar och det är inte svårt att förstå att han inte ville avstå den tävlingen. Samtliga ryttare är lyriska över det holländska fibersandsunderlaget på den gigantiska banan. ”Världsklass” tyckte Royne Zetterman och hade velat ha årets SM här. Han kommer för övrigt i framtiden att ha väldigt nära till Skyrup eftersom han ska bygga nytt bara några hundra meter därifrån, vid Finjasjön.

Även om det är långt för mig att köra till Skyrup är det värt de nio milen (enkel väg). Det är inte bara de sportsliga betingelserna som är utmärkta, stämningen, gästfriheten och arrangemanget är väldigt tilltalande. Igår fredag hade Anna Wemlerth och hennes stab ordnat med en mat- och vinkväll med Carl.Jan Granqvist och det finns alla möjligheter att äta och trivas hela tävlingsdagarna.

Det har inte varit så många åskådare, kanske för att vädret varit lite knepigt fredag och lördag, men förhoppningsvis blir det fullt när finalerna avgörs under söndagen. Man kan förresten göra en tur till Skyrup till en totalupplevelse, för vägen dit går genom ljusgröna skogar med marken täckt av vitsippor.

Det blev ingen svensk framgång i premiären i nationshoppningens superliga i fredags i Lummen. Bara Jens Fredricson med härliga Lunatic var felfri, Linda Heed hade 19 fel med Bee Wonderful, Daniel Zetterman åtta med Glory Days och Peder Fredricson fyra jed Arctic Aurora Borealis. Förhoppningsvis blir det bättre i denna viktiga laghoppningsserie när de stora drakarna, RGB, Malin, Angelica och Henrik vE träder in.

I veckan kunde vi också glädja oss åt att de som bestämmer tycks ha tagit sitt förnuft till fånga. Den 96 timmars tävlingskarensregel som skulle införts den 1 maj för våra allra vanligaste liniment trädde aldrig i kraft. Travfolkets protester hade funnit gehör och ridsporten var snabb att hänga på. Nu får vi hoppas att de som bestämmer i frågan inte ändrar sig igen. Jag vill kunna använda Radital på mina hästar.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.