Storm i ryttarleden

Det mesta höll på att blåsa bort när det stormade på Henriksdal.

Men mest stormade ryttarna och deras anhöriga. Alla var ilskna på ridsportförbundets tävlingsplanering. Samtidigt som Henriksdals Spring Tour, med attraktiva klasser som ungdoms-Grand Prix (med två fribiljetter till ungdomshoppningen på Falsterbo Horse Show på spel) och andra nationella klasser på bra underlag, gick de två sista omgångarna i ridsportallsvenskan i Fjälkestad åtta mil norrut.

Ryttarna, som egentligen är individualister och måna om både sin och sina hästars karriärer, ville rida på Henriksdal. Men samtidigt vill de vara lojala med sina klubbar. Alltså försökte de få till en ändring av propositionerna, så att allsvenskan flyttades. men icke, det fungerade inte.

Följden? Vissa, som Fredrik Jönsson, tvingades stryka sig från start i Grand Prixen på Henriksdal för att ställa upp för sitt lag (Flyinge). Vellinge Hästsportförening fick helt enkelt inte ihop tillräckligt många för sitt lag och såg sig nödsakat att dra sig ur allsvenskan.

Andra, som systrarna Stephanie och Nicole Holmén, fick uppbåda allt vad som fanns av familjs och vänners kapacitet och vilja och forsla de olika hästarna och sig själva mellan Vellinge, Henriksdal och Fjälkestad. Sådant är sannerligen inte optimalt.

Jag håller fullständigt med tävlingsarrangör Ragnar Bengtsson. För att använda kvällstidningsspråk, så ”rasade” han mot propositionsförfattarna på ridsportförbundet som envisats med att lägga allsvenskan just den här helgen. Han hade till och med föreslagit att denna laghoppning kunde gå på Henriksdal, för att underlätta för ryttarna, men fått avslag.

Ragnar ville se en total förändring, det vill säga, att kvalen läggs inomhus, på hösten, i stället. Det skulle passa i år eftersom finalen ska gå inomhus, på Globen i slutet av november. Strömsholm skulle visserligen mista de nyinrättade kvartsfinalerna, men spelar det någon roll? Ponnykvartarna kan ju gå där i alla fall.

Olyckligt är det, och nu måste det till någon förändring. Ridsportallsvenskan tappar ännu mer i status när också ryttarna blir så negativt inställda till något som kunde blivit bra.

Första helgen på Henriksdal (som jag missade eftersom jag var på världscupfinalerna i holländska ’s-Hertogenbosch) hade många av våra bästa ryttare i startfältet. De ville göra sin utomhusdebut för säsongen på bra underlag, inför kommande uppgifter. Dessa uppgifter började för många redan den här helgen. Massor av svenskar red exempelvis i Drammen och det fanns blågult utspritt på hela kontinenten.

Det innebar att det var rätt uttunnat andra tävlingsveckan, och väldigt mycket danskt. Men en svensk som stannat båda helgerna var Malin Baryard-Johnsson. Hon trivs hos Ragnar och Paula och hade tagit med sig framtidshästarna Baltimore och Lelady och var väldigt nöjd med hur de hoppade. Efter Skånevistelsen åkte hästarna ner till Valencia och där ska de få sällskap av bästahästen Tornesch.

Medan Rolf-Göran Bengtsson tagit främsta platsen i ridsportens fokus har Malin haft en undanskymd roll ett tag. Hon har sålt ”Räven” till världsryttaren Kevin Staut och det var hon väldigt nöjd med, förklarade hon. ”Han var inte min förstahäst, han var elva år och valack, så det var okej att sälja”, förklarade hon och berättade samtidigt att det var första gången hon sålt en svårklasshäst.

Malin matchar sina hästar precis efter planerna. Det innebär att allt hon gör med Tornesch har OS i London som mål. Hingsten verkade i avel i januari, februari och halva mars (och är därmed endast tillgänglig via fryst sperma), just för att han ska kunna tävla och byggas upp på bästa sätt. Så räkna med Malin i det svenska laget!

Även om jag själv inte kunde vara på Henriksdal flörra helgen, så var min åttaåring där och tävlade. Hon gick en klass – och var trea. Jag svävade på moln där nere i Holland när jag fick rapporten från Karro. I lördags gick hon en liknande klass och förväntningarna var stora. Det blev platt fall, hon ville inte alls. Hon hatar när hon halkar och nu hade vi förmodligen broddat med för korta brodd och då sa hon ifrån. Man kan ju tycka att en misslyckad insats inte är hela världen, men den som håller på med hästar förstår hur besviken och smått undrande man blir.

Men det kommer nya klasser på nya tävlingar…

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.