Dags att skrota ridspöet

Jag ser en massa hästhoppning och det innebär också att jag reflekterar över det jag ser.

På särskilt en punkt har det blivit betydligt bättre. Till skillnad från förr använder ryttarna sina spön oerhört sällan. Och skulle det ske, blir det omedelbara reaktioner från såväl publik som domare. Det är väldigt bra och visar på att både ridning och hästmaterial utvecklats en hel del. Internationellt ser man inte många ryttare med spö överhuvud taget.

Inom ponnysporten däremot används spö betydligt oftare. Det är inte ovanligt att en ryttare ger sin ponny några rapp på baken direkt före start, liksom för att få igång den. Antingen det behövs eller inte. Spöet används också under hoppningen, på bogen, liksom för säkerhets skull. Jag betraktade en ung ryttare på stor häst härförleden som definitivt var en ponnyryttare som nu började gå över på stor häst. Det var många rapp på bogen precis i upphoppet.

Domarna är uppmärksammade på problemet och felaktig spöanvändning bestraffas, men jag tycker inte det är tillräckligt.

Ponnyryttarna får bara använda sporrar som är femton millimeter långa. Det är alldeles för kort, tycker jag. Det vore betydligt bättre att införa spöförbud på ponnyhoppningar och i stället tillåta längre sporrar. Sporrarna skulle självklart vara av den milda sorten, med mjuk rundning. Det skulle tveklöst främja bättre ridning.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.