Mycket runt-i-kring och debut med mersmak

Det är inte enbart världscuptävlingar i ’s-Hertogenbosch.

Förutom allt ätande och umgänge bakom kulisserna kan publiken se och ryttarna rida ”vanliga” klasser också. En hel del nationella där de holländska ungdomarna får visa sina färdigheter (och de är imponerande) men också internationella dressyr- och hoppklasser. Tinne Vilhelmson-Silfvén vann en dressyrklass Grand Prix med Favourit och var sedan trea i küren.

På lördagskvällens reds en ”derbyhoppning”, utan svenskt deltagande, men jättekul ändå. Ryttarna hoppade bland annat en mur och försvann sedan på en slinga i en lång korridor bort till ena framhoppningen. Där stod två hinder som skulle hoppas och sedan var det full fart tillbaka till huvudarenan och de sista sex sprången. Henk van de Pol vann på Chesterfield.

Vi, ganska få, svenskar på plats har funnit varandra. I vissa fall är det inte svårt att se vilka som är svenskar. Som den flicka, iklädd svenska-flaggan-mönstrad tröja, som stod och väntade på att få en autograf av Rolf-Göran Bengtsson.

Svenskarna kan känna sig hemma på flera sätt. Det finns lösgodis att köpa. Väldigt färgglatt och sött visserligen, men ändå.

Lördagskvällen avslutades med Grand Prix-hoppningen. Intressantast var RGB:s start med Camilo la Silla, den tioåriga hingsten som aldrig gått högre än 1,45-hoppning. Men han var klar för 1,55-GP, gjorde det jättebra med bara ett enda nedslag.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.