Laddat för världscupfinaler

Nu börjar det kittla i kroppen.

Det är världscupfinaler i hoppning och dressyr i holländska ’sHertogenbosch i helgen – och jag ska dit. Jag åker inte förrän fredag morgon, men det ska bli hur kul som helst.

Och tänk om RGB lyckas igen, som han gjorde på EM. Det hade varit fantastiskt. Jag var med där i Madrid i höstas, jag vill vara med om en Rolf-Göran Bengtsson-triumf igen.

Hoppas bara inte det gått troll i det där med världscupfinaler för honom. Han har ju lyckats i de flesta stora sammanhangen, men i världscupen har han en sjundeplats som bäst. Hade han ridit Ninja hade jag hållit honom som favorit, men nu testar han Casall la Silla, för att se om hingsten pallar ett helt meeting på mästerskapsnivå. Casall har flera år av internationell rutin nu, så det är dags att han visar lejonklorna nu.

RGB red inte uppvärmningshoppningen på onsdagen och det var nog klokt, Casall behöver ju inte ha ytterligare en klass i benen. Hingsten lär nog vara förberedd tillräckligt ändå när det drar igång med tidshoppningen på torsdagen. RGB har tid tillräckligt för hingsten, han var på plats för veterinärbesiktningen redan på tisdagen och har sedan inte haft speciellt mycket annat att göra. I alla fall inte i jämförelse med hur hans dagar brukar se ut.

RGB är ende svensk i hoppningen, därmeot har jag noterat två svenskfödad hästar, en riden av en brasilianare (Ducati) och en av en danska (Carisma). Ska ta reda på mer om dessa hästar när jag är på plats.

I dressyren rider både Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson-Silfvén. Tinne sopade banan med amerikanarna i nästan varje start under vintermeetinget i Florida och hon gjorde det med höga poäng. Patrik har stort förtroende för Toy Story, hästen som fötts upp av Olle och Marie Bjernick i Sjöbo. Så jag räknar kallt med höga placeringar. En av storfavoriterna på förhand har för övrigt strukit sig. Det är trippel-OS-guld-medaljören och världsstjärnan Anky van grunsven som dragit tillbaka sin gamle Salinero, med motivationen att hästen inte är i form. Hmmm.

Den som inte har möjlighet att själv vara på plats i Brabanthalle i ’sHertogenbosch kan följa finalerna ändå. SvT sänder hur mycket som helst.

Eftersom jag åker iväg missar jag första tävlingshelgen hos Ragnar Bengtsson och Paula Törnqvist på Henriksdal. Det är lite trist, speciellt som min åttaåring startar där på fredagen. Men Karro fixar det. Det är nog mera jag som kommer att sitta som på nålar i Holland.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.