Kolla eller inte kolla – det är frågan

Var i Dagstorp i helgen där  åttaåringen tävlade.

Hon gick endast 1,15-klassen och ”slapp” därmed veterinärbesiktning. Däremot måste alla som avsåg att hoppa den efterföljande 1,20-klassen klä av sina hästar alla benskydd och sadel och visas för besiktning, trots att hästarna redan tävlat en klass.

Det fick mig naturligtvis att undra: är det okej att tävla en ofräsch häst i lägre klasser? Och hur agera om en häst som redan gått en klass inte klarar veterinärbesiktningen inför nästa start?

Då måste det vara bättre att göra som i, exempelvis, Trelleborg, det vill säga låta veterinären kolla samtliga hästar som ska starta, oavsett klass. Dessutom är det nog så att hästar på verklig amatörnivå kan vara i större behov av en veterinärkoll än hästar i professionell träning.

I helgen är det fälttävlan i Tågarp, premiär för en ny nationell cup med många pengar. Det är på tiden att prissummorna höjs inom fälttävlan. Ryttarna här är inte bortskämda med några stora prischeckar, trots att de utövar en komplex och mångfacetterad gren.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.