Konsten att hitta vägen till Holland

Jag sitter och planerar för resa till världscupfinalerna i hoppning och dressyr.

Dessa går i år i slutet av april  i holländska ’sHertogenbosch. Indoor Brabant, som tävlingen heter, är välkänd och det hålls stora meetings där med jämna mellanrum. Men, tro det eller ej, trots mer än tre decennier i ridsportskrivarbranschen har jag aldrig varit där.

Så nu sitter jag och funderar på hur jag ska ta mig dit på bästa sätt och det verkar vara ett pussel. Men det ska gå, så att jag kan rapportera hem hur det går för vår Europamästare Rolf-Göran Bengtsson i hoppningen. Han är väldigt sugen på att äntligen ta hem cupen och i år finns det läge. Inte minst med tanke på att många, bland andra Meredith Michaels Beerbaum, avstår årets final. Anledningen till avhoppen är att finalen går så sent på året. Sista kvaltävlingen reds redan i februari och många avslutade inomhussäsongen då. Årets stora mål för eliten är ju OS och det är mycket viktigare än en världscupfinal.

RGB blir knappast ensam svensk i ’sHerogenbosch. Han får sällskap i hoppningen av Malin Baryard-Johnsson och i dressyrfinalen finns både Tinne Vilhelmson-Silfvén och Patrik Kittel. Tinne och hästarna har ju tillbringat några månader på Antonia Ax:son Johnsons anläggning i Florida och sopat banan med amerikanarna i Grand Prix-dressyren.

I går tisdag var jag på Trelleborgs FF:s kick-off inför fotbollssäsongen. Det blev lite hästanknytning även här. Årets gäst var nämligen Tord Grip, mannen som mest är känd som assisterande tränare till Svennis Eriksson. Jag var engagerad som intervjuare av Grip, men innan det var dags att gå upp på scenen fick vi en lång pratstund. Då berättade han att hans 15-åriga barnbarn är ytterst hängiven ryttare. Kul.

Här hemma gläds jag åt åttaåringen. Hon fick göra en start i Dagstorp i lördags. Hon var het som en AGA-spis och for åt alla håll på framridningen. Men väl inne på banan visade hon att vinterns jobb gett resultat och att hon mognat. Det blev dubbelt felfritt och både ridande Carro och jag var lyckligare än om vi vunnit Grand Prix.

Helt uppenbart har åttaåringen själv begripit att hon var duktig för hon har fortsatt på det uppspelta spåret hela veckan…

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.