Högsta hindret hittills för Sylve

Vi är många som vetat om det, men ingen som sett någon anledning att plocka fram det.

Men nu väljer hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand själv att genom sin stämningsansökan göra anklagelserna mot honom, om sexuellt ofredande, offentliga.

Det hände för över 20 år sedan, på en Englandsresa där Sylve och då 18-årige Peter Gustafson var och tittade på en häst åt Peter. Hästen visade sig inte hålla måttet, och det hela slutade i en tvist. Det var i samband med denna resa som Sylve skulle ha förgripit sig på Peter Gustafson, senare känd som Bonde-Peter efter hans deltagande i ”Bonde söker fru”.

Ridsportförbundet utredde saken då, i början av 90-talet och förbundet har även nu, när saken blivit aktuell igen, ställt sig bakom Sylve. Sylve har berättat om händelserna för landslagsryttarna och dessa ifrågasätter inte sin förbundskapten. Någon polisanmälan gjordes aldrig av Peter Gustafson.

Enligt Sylve har han trakasserats med ojämn regelbundenhet under alla 20 åren och i vintras fick han nog. Det utmynnade i att han kontaktade en advokat som nu alltså gjort en stämningsansökan för förtal.

Det är så klart inte optimalt att sådant här händer i inledningen av ett OS-år. Men förhoppningsvis kommer inte anklagelser, stämning och rättsprocess att påverka laddningen för hoppryttarna. Själva lägger de saken åt sidan och koncentrerar sig på sitt, men Sylve ska mitt i all röran orka coacha och stötta ryttarna. Det är förmodligen ändå skönare för Sylve att saken får ett avslut.

Så många av sina landslagsryttare får Sylve inte se på inne-SM i helgen på Flyinge. Startfältet är minst sagt tunt på toppnamn. Är det trots allt så, att många ratar det här mästerskapet? Det knotas en del på stallbacken om alltför små prispengar och statusmässigt är ett SM inomhus inte det allra högsta.

Det kan trots allt bli bra kamp om medaljerna. Niklas Arvidsson kommer med Click and Cash, Jens Fredricson finns där med Lunatic, Linda Heed är alltid segersugen och Piia Pantsu är full av sisu.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.