Finsk sisu och norska fjordingar

Vaknade till strålande solsken och även om det visade sig vara några minusgrader ute, så var det lätt att packa väskan, checka ut från hotellet och sedan ta sig an sista dagens tävlingar i Scandinavium.

I skrivande stund håller finskan Nina Fagerström show inne på arenan. Redan innan finalen i speed-serien stod det klart att hon vunnit totalt och därmed belönades med en bil. ”Min andra bil i karriären. Går det att lösa med skatterna tänker jag behålla den. Jag behöver en ny bil”, sa hon.

Ni kunde läsa en intervju med Nina i Skånskan redan i fredags. Då hade hon vunnit en klass. Sedan vann hon ytterligare en, blev tvåa i en och avslutade med en tredjeplats i söndagsfinalen, allt på Mouse, hästen hon haft i fem år och som i början överlistade henne med sin intelligens. ”Det här är, överlägset, mitt bästa meeting”, sa hon och överöste Scandinaviumtävlingarna med beröm. ”Bästa underlaget på hela inomhussäsongen, och bästa publiken. Det är väl så här i Sverige, att det är hästmänniskor som kommer för att se bra hästar och ridning. Så är det inte på många andra ställen.”

Tveklöst håller Göteborg Horse Show ställningarna som en tävling alla vill åka till. På lördagen var det absolut slutsålt och likadant var det på båda föreställningarna på söndagen. Det var så slut på biljetter att det knappt inte ens gick att ordna fram extraplåtar till ”vip”-familjer.

För dem som har lyckan att ha en sittplats på arenan blev det inte bara bra sport på söndagsförmiddagen, det blev underhållning också. Ludger Beerbaum, Malin Baryard och flera andra toppryttare i ”dressyr”-tävling, hoppning och körning med fjordhästar – det var en syn. Men samtidigt fantastiskt, det tog inte många minuter innan ryttarna hade fått fjordingarna i fin dressayrform.

I eftermiddag är det världscuphoppning. Ska vi då äntligen få första svenska hoppsegern?

I dressyren handlade det mesta om Patrik Kittel. Jag sprang på svenske förbundskaptenen Bo Jenå och han var väldigt imponerad av hur Patrik red. ”Han har utvecklats enormt. Numera rider han in på arenan och bara intar den”, tyckte Jenå.

 

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.