En elitserie värd namnet – äntligen

Det känns som att ridsporten överöses med pengar just nu.

Vi hade just glatt oss åt den nya välbetalda Grand Prix-serien i höst när vi nås av beskedet att ridsportallsvenskan får en massa nya pengar och kommer att fräschas upp rejält.

Man skulle kunna se de nya satsningarna som en följd av all uppmärksamhet som Rolf-Göran Bengtsson skapat kring både sin person och ridsporten. Men, exempelvis förändringen av ridsportallsvenskan, är också frukten av ett längre och nödvändigt arbete.

Hoppningens elitserie med sitt laghoppningskoncept var en bra sak när den startade, jag tror det var på 80-talet. Massor av juniorer och ungdomsryttare upplevde att det plötsligt satsades på dem och seniorerna började tänka lag.

Men intresset har svalnat. Trots försök med ändringar i lagens konstruktion och tävlingens regler har det knappast varit mer än närmast sörjande som följt de tre kvalomgångarna. Finalerna på Strömsholm har fortsatt varit kul men tappat alltmer i status i takt med att andra tävlingar blivit mer meriterande och viktiga.

Ridsportförbundet har funderat ett bra tag på problemet. Man ville inte ge upp tanken eftersom denna nationella lagtävling trots allt ger massor av ryttare ovärderlig erfarenhet, på många sätt, men allra mest att rida i lag.

Tack vare en ny(gammal) sponsor blev det nya greppet nästan radikalt. Okej, kvalomgångarna går som tidigare, i tre omgångar. För södra gruppens del betyder det kval 1 i Hässleholmn och 2 och 3 som tidigare i Fjälkestad (utanför Kristianstad).

Det nya är att förra finalarenan Strömsholm nu får finna sig i att bara hysa kvartsfinaler för de tio bästa lagen från kvalgrupperna. Den tävlingen går i juni. Semifinal och final kommer att ridas inomhus, i 1,45-hoppning, vid Stockholm Horse Show i Globen i november.

Det kan bli ett jättelyft för detta lag-SM, för vilken nationell ryttare vill inte få chansen att rida inför fullsatta läktare i en jättearena? Prispengarna, 50 000 till vinnande lag och totalt 340 000 kronor i hela serien, är heller inte fy skam.

Vill ni veta vilka lag som tävlar i södra gruppen? Här är de: Flyinge HSK, Frosta RF, Helsingborgs FRK, Karlshamns RK, Malmö CR, Sölvesborgs RK, Vellinge HSF, Österlens RK.

Det kom en kommentar (ni kan läsa den själv under förra blogginlägget) om att svenska unghästar bör tas lugnare, ungefär som de gör i Tyskland. Jag håller fullständigt med och det har jag tydliggjort förut. Fyraåringar ska grundutbildas på ett individuellt anpassat sätt. Att det finns fyraårschampionat är bra, men bara de hästar som verkligen är mogna bör gå där. Championaten, även för fem- och sexåringar, ska vara ett utbildningsmål, inte ett slutmål. Vi har upplevt alltför många unghäststjärnor, speciellt femåringar i hoppning, som inte setts till sedan.

Efter att ha halkat omkring några dagar tycks det äntligen börja töa. Grusvägarna blir nog travbara snart. Börjar vi kunna ana vår?

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.