Smolk i glädjebägaren i juletider

Juletid – och tid att glädjas.

Och jodå, man kan glädja sig åt att det (delvis) löst sig för Flyinge, när nu Paul Schockemöhle meddelat att han öppnar filial där.

Men glädjen smolkas när jag tänker på den Youtube-film som spridits, och som visar ett synnerligen raffinerat djurplågeri i Argentina. Jag började titta men orkade inte se mer än någon stund på hur hästar jagades mellan två män som höll ett tunt rep mellan sig. I full fart kom hästarna – och snubblade på repet. Många föll handlöst och slog, till åskådarnas hörbara jubel, flera volter innan de försökte trassla sig fria.

I Argentina kallas det tydligen sport, och om så är fallet tycker jag att FEI (internationella ridsportförbundet) ska utesluta landet tills argentinarna kan garantera att ”sporten” förbjuds. I hela ridsportvärlden arbetar man för bra hästhållning, för justa villkor, för sportmanship och man är stenhård när det gäller dopning. Det är knappt man vill använda salva eller tillskottsfoder inför risken att dopa sin häst. Och så är det på vissa håll i världen tillåtet att spänna upp snubbelrep och medvetet fälla hästar.

Det är så man mår illa.

Då är det roligare att kunna konstatera att Flyingechefen Marianne Lilja Wittbom lyckats ro i land ett samarbete med nestorn Paul Schockemöhle. Den smått legendariske tysken har stort inflytande på sport och avel i främst Tyskland och nu vill han sprida sina gracer till Sverige och Flyinge. Schockemöhle avser att stationera fem hingstar (alla godkända för avel i Sverige) här och förhoppningsvis innebär det kvalitetsökning. Om han nu inte tar hit sådana hingstar som ”blivit över” i Tyskland. Vi vill inte ha fler Jaguar Mail-are (som visserligen var fransk).

Men den risken tar han nog inte, det är han en för smart affärsman för. Dessutom kommer han att erbjuda övriga hingstar i sitt stall till de svenska stoägarna.

Alla problem är inte lösta på Flyinge med Schockemöhle-kontraktet, men chefen Marianne kan i alla fall få en något glädjefullare jul. Skulle varit skönt om de anställda som blivit uppsagda också fått det.

Hur som helst: God Jul alla bloggläsare.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.