Trött på hästen – släng ut den

Det stormar kring knutarna. Visserligen slapp vi här nere i det sydvästligaste hörnet av Sverige nederbörd men det var skönt att kunna krypa inomhus när stormbyarna fick teglet på taket att klappra.

Hästarna slapp gå i hagen, utan fick i stället stå och mumsa lite extra hö i sina ombonade boxar. Så önskar man att alla hästar kunde få ha det, men i Storbritannien är det många hästar som inte har någon box alls. De två senaste åren har vi  kunnat läsa om hur folk helt enkelt släppt ut sina hästar. Det skedde både i England och på Irland. I den ekonomiska krisens spår hade folk helt enkelt inte råd att hålla hästarna mer. Tidigare, under högkonjunkturen, köpte folk hus, bilar och en häst kunde bli två eller flera. Men när det blev dags att strama åt den personliga ekonomin, var det hästarna som man först gjorde av med. Liksom här hemma kostar det pengar att avliva en häst och den kostnaden drar sig folk tydligen för. Så lösningen har varit att helt enkelt släppa ut hästarna.

Nu rör de sig vind för våg, helt utlämnade och tvingade att själva söka föda. Stora insatser gjordes av olika djurskyddsorganisationer i fjor, men i år står de nästan vanmäktiga. Antalet ”vilda” hästar har nämligen blivit ännu fler.

Redwings Horse Sanctuary är en av organisationerna som försöker ta hand om hästarna och här har man fått rapport om  460 övergivna hästar.. Folk rapporterar hela tiden om hästar som strövar på vägarna, eller som står övergivna i hagar och även andra organisationer kommer med alarmerande siffror.

Man kan verkligen undra hur folk är funtade som kan överge sina djur på det här sättet. Först sköta, fodra, pyssla med och förhoppningsvis älska djuren – och sedan bara överge dem, lämna dem åt svält, köld och lidande.

Undrar hur dessa människor sover om nätterna.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.