En mästare i aktion

Hoppas ni såg Rolf-Göran Bengtsson på tv i söndags.

Då fick ni se en mästare i aktion.

Det handlade om säsongens tredje världscupdeltävling. WC-cirkusen hade flyttat från kalla nord (Oslo och Helsingfors) till ljumma Frankrike och Lyon. Startfältet var lika imponerande som det brukar vara i de här sammanhangen, och banan svår.

Rolf-Göran gjorde en klockren grundomgång. Det såg ut som om det inte fanns några svårigheter alls när han och Casall la Silla flöt igenom banan. Omhoppningen var lika proffsig, även om man nog måste erkänna att Roffe hade lite tur på ett av räckena. Bommen dallrade en del – men blev kvar.

Men det är ju som man säger: tur är något man förtjänar, och segern synnerligen välförtjänt. 20 härliga världscuppoäng att lägga till de han hade tidigare. Normalt brukar det behövas runt 40 poäng för finalplats och dessa lär Roffe ha ridit in redan före jul. Han tänker rida samtliga världscuptävlingar den här säsongen, det var bara Helsingfors han inte ställde upp i, eftersom den tävlingen krockade med kollegan Bo Kristoffersens tävling i Odense.

Frågan är om inte Roffe och just Casall är världens bästa ekipage just nu, eller åtminstone topp tre. Man kunde ju jämföra med toppnamn som Ludger Beerbaum och Gotha och Marcus Ehning med Küchengirl. Ehnings knepiga sto ville inte alls, utan rev de tre första hindren, så Ehning valde att avbryta. Det kan ha varit så att stoet blev hetsigt av publikens jubel, men det var knappast första gången hon var med i riktigt stora sammanhang. Jag har sett henne bära sig illa åt förr på banorna.

Jag tyckte Beerbaums Gotha landade stumt efter hindren och jag fick därmed vatten på min kvarn när det gäller underlaget. Det var fibersand, ett underlag som används på i stort sett alla arenor nuförtiden. Även på många här hemma. De flesta höjer materialet till skyarna men jag är tveksam. Sanden blir väldigt stum om man vattnar för mycket, trots fibrerna. Jag har erfarit det med en av mina egna hästar och jag har sett andra hoppa tveksamt på det.

Om man däremot harvar och vattnar mera lagom blir det undebart bra. Hur fint det kan bli är Skyrup och Henriksdal bra exempel på. Där studsar hästarna fram och det är en fröjd att studera dem.

Apropå studsar, det gjorde mina hästar, av glädje idag. När jag varit och handlat foder i Håslöv såg jag att det fanns några riktigt bra åkrar att rida på längs vägen. Det var fält där man tagit upp betor, och eftersom det inte regnat på länge var det precis lagom svikt och fäste. Hästarna njöt i fulla drag över att kunna galoppera rakt fram en längre sträcka. Den gamle blev så överexalterad att det var svårt att hitta bromsen.

I helgen är det SM i dressyr i Helsingborg och för oss i media skulle det inledas det med en träff med EM-bronsmedaljören Patrik Kittel. Jag hade sett fram emot det, Patrik är en synnerligen trevlig person. Men alla, inklusive jag, som sett fram emot att få se honom paradera hem SM-guldet med Scandic får vänta till en annan gång. Patrik har nämligen problem med sina njurar och ska behandlas den här veckan. Det blir alltså inga SM-starter för honom.

Nu får vi hoppas på Cecilia Dorselius i stället, vår nya, skånska, stjärna. Det blir väl främst Tinne Vilhelmson-Silfvén hon får tampas med och det kan bli en sevärd finalduell på söndag.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.