En guldhjältes hemkomst

Det var klar ståpälsvarning när Rolf-Göran Bengtsson gjorde entré på Flyinge igår. Folk stod upp i bänkarna när han till fots klev in i ridhuset. Alla ville hylla den första svenska Europamästaren i hoppning.

Att han dessutom kommer från just Flyingetrakten förstärkte det hela. Alla ville vara med, alla ville ta del i hyllningarna. Det fanns inte en enda sittplats ledig och på ståplatspodiet stod folk i täta led.

Vi i media hade förmånen att få träffa Rolf-Göran lite tidigare på eftermiddagen. Vi träffades uppe i chefsbostaden och vi snackade i över en timme. Ja, just snackade, Rolf-Göran var väldigt meddelsam och han berättade öppenhjärtligt om allt kring sig själv, hur han kände det när han satt där på framridningen i Madrid och travade av Ninja, hur han förstod att det skulle bli EM-medalj, och glädjen när Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann kom rusande och sa att han tagit guld.

Han berättade om hur systemet fungerar kring hans hästar och personal, hur det blev när han var hos Jan Tops, hoppet och besvikelserna, om samarbetet med den mexikanska miljardären Alfonso Romo, mannen bakom La Silla-hästarna. Och om framtiden, ambitionerna. För han är inte nöjd än, trots EM-guld, OS-silver och en 50-årsdag som kommer allt närmare.

Det är svårt att fatta hur han orkar. 250 res/tävlingsdagar om året imponerar. Det är ett hårt liv, ett mycket annorlunda liv – men det är drivet, att vilja mer, bli bättre, som håller honom igång. Och det är det som givit honom den respekt han har idag, och den plats på världsrankningen (just nu trea) han har.

Rolf-Göran har växt även som människa, han har blivit världsvan. Vårt möte idag var beviset. Avslappnad och bekväm hade han full kontroll på situationen – och såg till och med ut att gilla det.

Clinicen blev precis så bra som alla hoppats. Rolf-Göran red några unga hästar som han aldrig sett tidigare och hittade direkt svagheterna och styrkorna hos dem. Det var synnerligen lärorikt. Jag hoppas att de som var på plats tog till sig av kunskaperna, det skulle många av de svenska unghästarna må bra av.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.