En långväga skönhetsupplevelse

Bor man i Skåne brukar man inte behöva åka många mil om man vill tävla.

Jag och mina hästar har alltid hållit oss på en radie på max fem-sex mil, men i helgen gjorde vi ett undantag och körde till Österlen, närmare bestämt Grevlunda utanför S:t Olof. Det är drygt åtta mil, minst, hemifrån, och en hel del körning på mindre vägar, men det var värt besväret.

Bara att köra in under boklövsvalvet i höjd med Kronovalls vinslott var en upplevelse. Solen som silades genom det nu ganska mörkgröna lövverket, ner på försiktig, skir grönska var nästan poetiskt.

På Grevlunda gård var det lika vackert, med Hanöbukten (och sikt nästan ända till Åhus) i bakgrunden, äppelodlingarna och näktergalen som en ljudfond. Att det sedan var synnerligen trevligt på tävlingsplatsen förmörkade knappast upplevelsen. Då gick det också att fördra med sexåringen som uppenbarligen inte uppskattade omgivningen i lika hög grad som vi.

Men så är det med djur, man vet inte alltid riktigt var man har dem, så vi tar nya tag i Dagstorp nästa helg.

Grevlunda gård tillhör Peder och Lisen Bratt Fredricson. Här har de förädlat ett gammalt ställe och byggt ridhus och en mycket bra utebana i harmoni med landskapet. Ambitionen var att hålla stora tävlingar, helst internationella, men så har det inte blivit. Anledningen är att både Lisen och Peder tävlar så mycket själva.

Peder har sin VM-häst Arctic Aurora Borealis och flera andra topphästar och han har flera mycket bra unghästar på gång. Under tävlingarna såg jag honom på bland andra Flip’s Little Sparrow, en son (e Cardento) till Butterfly Flip. Femåringen är fortfarande väldigt gänglig – men som den kan hoppa. Helt klart en framtida mästerskapshäst.

Sedan Lisen sålde sin OS-hoppare Casanova (Sydney 2000) för många sköna miljoner har hon inte haft någon riktigt bra häst. Hon trappade ner några år och födde två söner, men nu är hon på gång på allvar igen. Hästen heter Matrix och har redan väckt uppmärksamhet internationellt. Det ska bli väldigt roligt att följa Lisen och Matrix och dessutom är Lisen som person välkommen tillbaka i hetluften. Lisen är nämligen en smart tjej med många bra åsikter som definitivt kan föra sporten framåt.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.