Ridsporten är en profil fattigare

I måndags gick en ryttar- och tränarnestor inom svensk ridsport ur tiden. Anders Lindgren slutade sina dagar, 85 år gammal.

Anders tillhörde dressyreliten fram till 70-talet (var ned i OS-laget 1972) men det var som tränare han blev riktigt stor. Åtskilliga är de toppryttare som tackar Anders för sina framgångar, bland dem Kyra Kyrklund, men också massor av hoppryttare, bland andra Jens Fredricson.

Själv har jag personliga minnen av Anders. Strax innan han flyttade till USA för att göra tränarkarriär där (som ledde till att han blev invald i ridsportens Hall of Fame) undervisade han på Malmö Ridklubb där jag då höll till. Anders var fantastisk att rida för, men också en härlig människa.

I mitt yrkesutövande åkte jag vid ett tillfälle hem till Anders i Katslösa och det blev ingen vanlig intervju, utan ett härligt samtal och intressant diskussion om hästar, ridning och livet. Han hade många tankar och ett hav av referenser och erfarenhet att ösa ur.

De senaste åren hade Anders problem med hälsan och var rullstolsburen. Men glimten i ögat och skärpan fanns där alltid.

FEI har presenterat nya rankinglistor och vi kan konstatera att Rolf-Göran Bengtsson behåller den femteplats han legat på de senaste månaderna. Blir inte ett dugg förvånad om han klättrar ännu högre i vinter, så fin form som både han och hästarna har nu.

Snön fortsätter att förarga. I dag torsdag har det kommit så mycket att det blir svårt att få ut hästarna i hagen. Det ligger över en halvmeter snö där.

I helgen är det de traditionella Flyingedagarna, samtidigt som det är nationell dressyrtävling i Lund. Tänkte bege mig till båda ställena – om jag får ut bilen ur snömassorna.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.