Hemska, härliga snöväder

En kompis till mig sa häromdan, att snö, det är till 98 procent besvär och två procent glädje.

Jag håller fullständigt med. De flesta man pratar med tycker att snö är fantastiskt och att den lyser upp och visst är det så. Men de här personerna håller inte på med hästar och har ingen aning om hur besvärligt det blir när snön vräker ner.

Och om hur farligt det kan vara när hästarna halkar, både för dem och för den som sitter på.

Med snö blir allting jobbigare och mera tungarbetat, så egentligen borde man stalla in hästarna och inte ta fram sadeln förrän snön töat bort.

Men så var det de där två procenten. Med ordentligt broddat och kunskap om hur underlaget ser ut undertill är det helt fantastiskt att galoppera fram i kall, lös snö. Eller att trava vägar där snön packats till ett underbart sviktande underlag.

Så det blir nog ridning i alla fall – och kanske bevis på att en skåning trots allt kan hantera och njuta av snö.

Årets Globentävlingar blev inte någon lika stor succé för Rolf-Göran Bengtsson som i fjor, då han vann två bilar. Men beundran för Rolf-Göran var större än någonsin. Det uttrycktes på många olika sätt, av såväl landslagskollegor som -ledning. Alla talade om Rolf-Görans betydelse för svensk hoppning, både hans personliga framgångar och hans generösa sätt att hjälpa alla med träningsdetaljer och tips.

Även om stockholmarna inte fick se honom vinna, så har han haft en jättebra höst ute på de stora arenorna på kontinenten. Redan har han ridit ihop fler världscuppoäng än han gjorde på hela förra säsongen. Jag hade ett långt snack med honom på Globen och han var både på ett strålande humör och väldigt nöjd med hur hans hästar hoppat hittills. Och han gjorde ingen hemlighet av att säsongsmålet är världscupfinalen.

Jag ska förresten avslöja hemligheterna bakom namnen på Rolf-Görans hästar. Nästan alla har ju stuterinamnet La Silla, exempelvis Ninja la Silla och Kiara la Silla. Men vissa av hans hästar har dessutom prefixet LS i namnet, exempelvis Caruso LS La Silla.

Douglas Lindelöw från Hörby har jag skrivit mycket om på Skånskans sportsidor och kunnat följa länge. I år har han fått sitt riktiga genombrott, först SM-guldet i Helsingborg, sedan young rider-EM-guldet, GP-seger i Kiel och nu andraplatsen i GP:n på Globen, för att bara nämna några av hans bedrifter. Douglas fick också pris under ryttargalan som föregick Globentävlingarna. Douglas undvecklas hela tiden och, om bara hans hästar håller, skulle det inte förvåna mig om han kommer med i snacket till EM nästa år.

Mera skånskt: Tomas Eriksson vann fyrspannsvärldscupen i Globen. En liten tröst för VM-debaklet i höstas. Han slog bland andra världsmästaren Boyd Exell när han vann för andra året i rad. Snyggt jobbat, och säkert en uppmuntrande nyhet för broder Peter som satt kvar hemma i Skåne med sitt söndersparkade ansikte.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.