Feminin fart för Flyinge

Flyinge har tradition att vara lite av männens värld, vilket naturligtvis historiskt sett har sin förklaring. Det var på Flyinge kungens hästar föddes upp och all personal hade anknytning till det militära.

Så var det till långt in på 1900-talet, mer eller mindre ända fram till 1983 när Flyinge togs över av en stiftelse och staten kunde ta bort sina händer från verksamheten.

Men även i stiftelseregi har det varit män som lett verksamheten. Till nu – idag blev det offentligt att Flyinge får sin första kvinnliga vd, Marianne Lilja Wittbom.

Typiskt för drivna hästkvinnor är att Marianne kommer från ett mansdominerat jobb,  som vd och ägare till bolaget Industriarmatur-ARI i Göteborg, som sysslar med ventiler och styrsystem för ventiler inom fjärrvärme, VVS och industri. Även om jag inte känner henne, så tycker jag att den bakgrunden vittnar om att Marianne är en dam som vet vad hon vill, och får saker gjorda. En typisk hästtjej, alltså.

Marianne har gedigen hästbakgrund, speciellt inom dressyren, där hon tävlat så högt som Intermediaire I. Jag hörde rykten om att den nya vd:n inte skulle komma från hästvärlden, och kände därför viss oro. Ska man basa för en instutition som  Flyinge måste man veta hur hästvärlden ser ut, och ha en känsla för var i verksamheten det är möjligt att göra ekonomiska besparingar. Främsta uppgiften för Marianne blir ju att se till att Flyinge undviker minussiffror i framtiden.

Jag hade inte behövt vara orolig, Marianne är en erfaren hästkvinna, och det i kombination med hennes yrkeslivserfarenhet ser ut att kunna bli bra för Flyinge.

I morgon lördag börjar Falsterbo Horse Show, första dagen på en nio dagars intensiv hästperiod. Det är hoppamatörerna som inleder, följda av första omgången av sjuårschampionatet.

Det ska bli hur kul som helst.

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.