Det kan löna sig att satsa ungt

Svenske hoppförbundskaptenen Gösta Asker gör som fotbollens Erik Hamrén: satsar ungt.

Och, liksom i fotbollslandskampen i lördags mot Bosnien (4-2-seger), lönar det sig.

Daniel Zetterman debuterade i superligan i Rom och var felfri i första omgången. Hans lillebror Alexander har tidigare gjort bra ifrån sig i ligan. Båda behövs, nytt blod, genom ungdomar som satsar seriöst och har rätt uppbackning, är en nödvändighet. Ridsporten skiljer sig visserligen från exempelvis fotbollen i sin fysiska utövning. Inom ridningen är lång rutin en tillgång, i fotbollen krävs framför allt bra fysik, men i ingen av sporterna kan man nå framgång utan talang.

Ungdomarna måste få chansen och det känns helt rätt när de nu får det. Och de kan sannerligen behövas, de ”gamla” rävarna har haft det svårt i inledningen av superligan. Två gånger åttondeplats är inte särskilt upplyftande. I tredje omgången ställer dock Rolf-Göran Bengtsson upp för laget (och Svante Johansson återkommer) och då kanske det blir ett lyft. Man kan knappast säga att R-G B tillhör ungdomsskiktet, men, som Erik Hamrén påpekar, det är mixen mellan ungt och rutinerat som är den bästa.

Glädjande, apropå bröderna Zetterman, är att de nu lämnat Sverige för att utvecklas i Tyskland, med allt vad det betyder av ökad konkurrens och större utbud av tävlingar.

Jag tillbringade söndagen på tävling av betydligt mindre dignitet än de som går på de stora arenorna nere på kontinenten. Femåringen och den gamle fick hoppa i Trelleborg. Femåringen var kaxig till tusen, men slutfacit blev bra. Den gamle däremot gillade inte alls underlaget, så det blev inga rosetter. Trelleborgs Ryttarförening bjöd på en mycket trevlig tävling, trots vädret, men banbyggnaden kunde knappast belönas med några guldstjärnor.

Så till veckans undran: vad är det för vår när man ska behöva ta på vinterjackan i slutet av maj?

Christel Behrmann
Namn: Christel Behrmann
Bor: Räng Sand
Har: Fem hästar, en hund och en katt
Yrke: Journalist
Bloggar om: Hästar och ridsport.